Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТРУДНИТЕ СЪЮЗНИЦИ НА КРЕМЪЛ

Москва. Специално за БАНКЕРЪ от кореспондента на БНТ Валери Тодоров


Индийците не щадяха комплиментите по адрес на руския президент Владимир Путин. Не се чувствам бележит политик и ми е рано да се пенсионирам с такова усещане, отбеляза скромно кремълският лидер по време на визитата си в Делхи. Подписаният руско-индийски Договор за стратегическо партньорство задължава двете страни да не се присъединяват към политически или военни съюзи и да избягват подписването на договори и споразумения, които биха могли да застрашат интересите на другата страна.

По стъпките на Клинтън

Аз не забелязах нито един лош поглед, подчерта руският президент. Вие сте най-голямата демокрация в света. Вие опровергахте изградилия се стереотип, че успелите демокрации се намират само в Европа, върна част от комплиментите Путин. С леко запъване той изброи интелектуалците от двете държави, които са общували помежду си, като на първо място постави дружбата между Рабиндранат Тагор и Лев Толстой.


Един и същ е терористичният интернационал, който действа от Филипините до Косово, включвайки в своята престъпна дейност Кашмир и Афганистан, руския Северен Кавказ, заяви Владимир Путин, като призова към обединяване на усилията срещу престъпния клан. Споменаването на Кашмир, където Индия вече половин век води война със сепаратистите, предизвика буря от аплодисменти. Настъплението на талибаните в Афганистан и приближаването им към руските граници кара Москва да бъде по-предпазлива с Пакистан. Преки упреци към Исламабад не бяха отправени.


Путин изтъкна в Делхи, че Индия е подходящ кандидат за постоянен член на Съвета за сигурност. Половината зала се втурна да стисне след речта ръката на руския гост. Преди осем години бившият президент Борис Елцин обеща взаимната търговия да достигне до 7-8 млрд. щ. долара. През 1990 г. взаимният стокообмен е бил 5.6 млрд. щ. долара, а през миналата година бе едва 1.5 милиарда.


Всички ще ни разберат, ако кажем, че Индия, Китай и Русия имат общи интереси като страни, разположени в един и същи район. Аз не виждам в това нищо особено, нито опасно, каза Путин, като допълни, че Русия не разглежда САЩ като враг, а още по-малко като противник. Всъщност той бе задължен да вмъкне тази реплика, след като се оказа, че индийските домакини го водят по същия маршрут, по който преди него посрещнаха Бил Клинтън. Путин не отбягна старата идея на Евгени Примаков за стратегическия триъгълник Москва-Делхи-Пекин, но подчерта, че такава политическа конструкция трябва да бъде отворена за други страни и максимално прозрачна. В същото време руският президент не вижда в този триъгълник троен ядрен съюз. След ядрените взривове, извършени в Индия и Пакистан през 1998 г., Москва смята, че Делхи трябва да реши възникващите въпроси около ядрените й разработки със специализираните международни организации.

Седемдесет процента от оръжието

на индийската армия е руско производство. В Делхи продължи уточняването на детайлите около сделката за продажба и лицензно производство на 300 танка Т-90 (1 млрд. щ. долара), споразумение за лицензно производство на бойни самолети СУ-30 МКИ (4 млрд. щ. долара), както и продажбата на самолетоносача Адмирал Горшков. Военното сътрудничество се запазва като една от водещите тенденции в двустранните отношения. Освен това Газпром ще участва в разработката на находище в Бенгалския залив, а Националната нефтена компания на Индия ще участва заедно с Роснефт в разработката на петролно находище на Сахалин.

Милошевич - Брестката крепост на руските националисти

Докато Путин изправяше азиатския вектор, Държавната дума реши да се напъне по балканското направление. Депутатите отклониха в сряда доста острата декларация, предложена от либерал-демократите на Владимир Жириновски и предпочетоха да изразят чувствата си чрез по-обтекаемия вариант на Комитета по международната политика. Разпален от слабата политическа култура на депутатите, Жириновски описа Милошевич като Брестката крепост в тила на врага. Падне ли Милошевич, натовските войски ще стигнат до Кишинев, Киев и най-накрая под Курск. Сега с разпалването на конфликта Западът разгръща сценарий за отделяне на Черна гора, Косово, Войводина... После идва ред на същия сценарий за Русия. Същите нагли муцуни, които бомбардираха Югославия, сега командват кой да я управлява, възмущаваше се дясната му ръка Алексей Митрофанов.


Сергей Иваненко, лидер на ЯБЛОКО, увещаваше депутатите да приемат истината във вида, в който я знае останалият свят - победител на изборите е водачът на опозицията Воислав Кощуница. Все едно не можем да седнем на два стола. Трябва да заемем ясна политическа позиция. Изпращането на наблюдатели на спорния втори тур ще се възприеме като пряка подкрепа за Милошевич, това е наистина обречена кауза, обясняваше Иваненко.


За наблюдателите ще реши ръководството на Думата, отсъди соломоновски председателят на Комитета по външната политика Дмитрий Рогозин. В предложената от комитета декларация Русия призова Запада да се откаже от намеса в Югославия, а опозицията и Милошевич да се разберат в рамките на закона. Одобрена бе и инициативата на президента за среща на югославските лидери в Москва. Само съдът може да реши дали е виновен Милошевич, или не. По всички закони над него се разпространява презумпцията за невинност, заяви заместник-председателката на Държавната дума Любов Слиска.


Ръководителят на Съюза на десните сили Борис Немцов отбеляза, че смята победата на Кощуница за неоспорима. Колкото по-бързо се оттегли Милошевич, толкова по-бързо ще се нормализира ситуацията в Югославия и ще бъдат свалени икономическите санкции. Ако Съюзната избирателна комисия остане в сегашния си вид, резултатът от втория тур е предопределен и да се участва в него е безсмислено, е становището на Немцов. Според него декларацията на Държавната дума е подкрепа и за двамата лидери. Ако Милошевич и семейството му се нуждаят от гаранции за сигурността си, за да не ги постигне съдбата на семейство Чаушеску, Русия е готова да предостави определени условия, каза също Немцов.

Москва държи ключа, но бравата заяжда

Държавният департамент на САЩ реагира незабавно и негативно на подобна перспектива - дори ако Милошевич пристигне за преговори, той трябва да бъде арестуван и предаден от руските власти на международен съд. Повечето руски политици обаче са на мнение, че Москва може да даде убежище и гаранции на Милошевич.


Всъщност вероятността спорещите страни да приемат инициативата на президента Путин и да се окажат в Москва, е малко вероятна. В интервю за ОРТ Воислав Кощуница посочи, че е неприемливо и би било безотговорно да напусне Югославия в момент, когато е избран за президент. Ако пък Милошевич напусне, едва ли ще може да разчита на завръщане. Руската инициатива прилича повече на имитация на някакво изкупуване на вина. Не е ясно за какво се предлага да преговаряме в Москва, заяви Кощуница, но призна, че без Русия трудно може да се разреши кризата. Такава велика държава би следвало да има повече влияние и да прояви повече решителност по конкретните политически въпроси, упрекна Кощуница руското ръководство. Едва тогава може да се търсят компромиси. Дори да има втори тур, ние ще оспорим легитимността му, подчерта лидерът на демократичната опозиция в Белград. Москва е в сложна ситуация. Тя не може отведнъж да се отдръпне от досегашния си съюзник. В същото време, даже да се съмнява в категоричната победа на опозицията, не е сляпа за перспективата. Москва се опитва да заработи точки, без да се обвързва с никого и с нищо.


И американските кандидат-президенти се скараха за позицията на Москва. Русия има огромно влияние и трябва да го използва в името на демокрацията, смята Джордж Буш. Да, но резултатът може да не ни хареса, язвително допълни Ал Гор.


На Русия й е противопоказно да прави резки външнополитически движения заради силните затруднения със съюзниците. По южните й граници е неспокойно. Грузия отхвърли руските военни бази, морските граници на тази до неотдавна дружеска страна се охраняват с американски катери, а американски инструктори обучават офицерите от спецслужбите и армията. Азербайджан се разделя в чувствата си между Турция и Русия, а Таджикистан, Узбекистан и Киргизия са силно разтревожени от есенното настъпление на талибаните в Афганистан. Дестабилизиране в Югославия ще повлияе на енергийните пазари, а Русия е в удобна позиция за да навлезе икономически на Балканите. Цените на нефта и природния газ растат и няма признаци, че ще паднат главоломно. Погрешен политически ход може да отблъсне потенциалните партньори.


Москва се опитва да подпре положителните промени в политическите отношения с Китай, Индия и Япония с мащабни икономически проекти. Стабилизирането на руската икономика обаче също създава рискове.

Кремъл търси и вътрешни съюзници

В Държавната дума фракциите вече се скараха за тигана - как да бъдат поделени извънредните петролни приходи в бюджета. Левите искат те да се влеят в социалните фондове, десните предлагат да се инвестират във Фонд за развитие и за изплащане на външния дълг, за да се смекчат идващите критични години, когато плащанията по заемите ще се увеличат.


Интересни промени се забелязват и сред политиците. Най-старите политически лидери като Григорий Явлински (ЯБЛОКО) и Владимир Жириновски (ЛДПР) все по-рядко се появяват пред публика. Вместо Явлински фракцията се представя в парламента най-вече от Сергей Иваненко, а скандалите в Думата пое не по-малко енергичната дясна ръка на Жириновски - Алексей Митрофанов. Носят се слухове, че партийното наследство на либерал-демократите ще бъде поето от сина на Жириновски - Игор Лебедев.


Още по-интересен слух идва от Кремъл - за предстояща оставка на шефа на президентската администрация Александър Волошин. Това би означавало отслабване на позициите на семейния клан на бившия президент Борис Елцин. Повечето политолози обаче са на мнение, че Путин няма с кого да замени опитния играч Волошин, а и моментът не е съвсем подходящ.


В същото време правителството направи интересен ход, като създаде консултативен Съвет на предприемачите, в който влязоха 24 бизнесмени и двама държавни чиновници. От старите олигарси във внимателно подбраната група са: вицепрезидентът на Алфа-банк Пьотр Авен, президентът на ЮКОС Михаил Ходорковски, президентът на Руски алуминий Олег Дерипаска, президентът на Сургутнефтегаз Владимир Богданов, генералният директор на Уралмаш Каха Бендукидзе, президентът на Вимпелком Дмитрий Зимин и генералният директор на пивоварните заводи Балтика Тимур Балоев. Очевидно подготовката за сражението за стратегическите направления във външната политика и икономиката тече с пълна сила и Кремъл се опитва да си създаде своевременно вътрешни съюзници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във