Банкеръ Weekly

Общество и политика

Труден избор за заместник на Юнкер

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер потвърди, че иска да се оттегли от поста в края на тази или началото на следващата година. Премиерът на Люксембург заема тази позиция от самото създаване на групата през 2005-а. Неговият мандат изтече още на 17 юли, но в началото на лятото той изрази готовност да остане още шест месеца. Намирането на негов заместник дълго време се смяташе за лесна задача, само че нещата внезапно се промениха. Двете най-големи икономики в еврозоната - Германия и Франция,не могат да се споразумеят и досега по въпроса. Кандидатурата на германския финансов министър Волфганг Шойбле се натъкна на остра съпротива от страна на Париж.


Всъщност овакантеното от Юнкер място предизвика вълна от спекулации. Начело на Еврогрупата трябва да застане държавен или правителствен ръководител, заяви австрийският министър на финансите Мария Фектер на срещата на европейските си колеги в Брюксел. Тя отхвърли индиректно евентуална кандидатура на германеца Шойбле, изтъквайки, че това е пост за политик на ниво министър-председател. Все пак държавните лидери са тези, които трябва да определят начина, по който да бъде решен въпросът, допълни Фектер.


Решението на Жан-Клод Юнкер да се оттегли изглежда необратимо. Очакванията са това да стане в края на януари. Имаме време, коментира темата френският финансов министър Пиер Московиси, който също е спряган сериозно сред евентуалните заместници на Юнкер.


Очевидно името на новия председател на Еврогрупата ще бъде решено от Германия и Франция. Преди време се появи хипотезата за споделен мандат между Шойбле и Московиси, но това не беше потвърдено официално нито от Берлин, нито от Париж. Попитан в Брюксел дали е готов да стане председател на Еврогрупата съвместно с Шойбле, френският му колега се ограничи да каже, че този вариант ще бъде разгледан. Важно е Франция и Германия да постигнат съгласие, подчерта Московски, с което индиректно призна, че изборът на нов лидер съвсем няма да е лесен.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във