Банкеръ Weekly

Общество и политика

Триумф на волята

Правителството на Бойко Борисов няма да остане в историята като правителство на магистралите. Нито пък премиерът ще бъде запомнен като Строителят, независимо от старанието му и от усилията на социолози като Андрей Райчев, които не по-малко нарцистично разсъждават как смяната на блендата се отразява върху рейтинга на кабинета.
Факт е, че благодарение на добрата си интуиция министър-председателят успя да смени няколко приоритета, за да избере именно строителството, с надеждата, че с него ще остане в историята. Примери в тази посока има много - като се започне от бетонните аутобани и широките междурелсия в Германия и се завърши с построеното в България от Тодор Живков. Впрочем Борисов обича да припомня изграденото от Живков и не крие, че стремежът му е да построи поне 1/100 от това.
Преди лятната ваканция на парламента депутатът от Коалиция за България Антон Кутев изчисли, че от 700 дни управление ръководителят на правителството е прекарал 400 в рязане на ленти. Преди него самият Борисов се похвали, че е прерязал 2000 ленти и ще има още. И въпреки интензивната работа по първи копки, инспекции и откриване на обекти Премиерът няма да остане в съзнанието на народа със строителните си заслуги, а със силната си воля за промени.
Със сигурност досега България не е имала министър-председател с по-силна воля, която триумфира над всичко.
В четвъртък (25 август) създателите на сайта за граждански контрол върху управляващите www.politikat.net измериха волята на Борисов от началото на мандата му. Оказа се, че той 180 пъти е обещал да промени живота ни към по-добро. Засега е успял да изпълни 13, но няма съмнение, че това няма да сломи волята му. Така както не я сломи разкриването на истината около имотите на вицето му Цветан Цветанов, нито пък на шефа на Столичния общински съвет Андрей Иванов.
Има и други примери. През юли 2010-а Борисов се врече пред Народното събрание, че правителството има воля да върне на държавата неправомерно дадените на царя земи и имоти. През февруари каза, че кабинетът има воля да разследва всеки сигнал на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. От идването си на власт повтаря като мантра, че неговият кабинет има силна воля за реформи - в здравеопазването, образованието, администрацията и къде ли не. Едно от последните изявления на премиера в този стил бе след доклада на Европейската комисия. Той бе категоричен, че има воля да спре даренията за МВР. И това ще стане факт само след броени дни - в началото на септември. Друг е въпросът, че вътрешното министерство щяло да може да приема дарения от общините и държавата. По примера на Цветанов, който съвсем правомерно се оказа дарен от тъста си.
Безчет са примерите на доказване на силната воля на Борисов. За голяма част от избирателите се оказа по-важно да чуват непрекъснато имаме воля, ще направим, ще дадем, при все че мнозина от тях може би няма да дочакат и видят резултатите...
Това май вече сме го гледали. Във филма Триумф на волята на Лени Рифенщал...

Facebook logo
Бъдете с нас и във