Банкеръ Daily

Общество и политика

Трите възлови кръстовища в София остават затворени

S 250 f542c752 b8d6 4afe adab 215f531efa40
S 250 fcd02b5a ea98 4392 ab30 025bb06d8283
S 250 73d367d8 10a3 4b0c a626 2f511e58b5d3
S 250 8885a28c 7888 4c65 9180 8a25272f8fd6

Остават блокирани трите ключови кръстовища в столицата - на Орлов мост, пред Ректората на Софийския университет и пространството между президентството и Министерския съвет.

В 27-ия ден от антиправителствените протести в София пред Ректората остава и микробусът на майките на деца с увреждания от гражданската инициатива „Системата ни убива“, а палатковият лагер пред СУ се разраства трети пореден ден.

Хората от палатките заявиха пред БНР, че нощта е минала спокойно без провокации и без да се налага намеса на полицията. „Никой не ни е притеснявал, нямаше провокатори, всичко беше наред, тук оставаме“, каза Нели Димитрова, част от „Системата ни убива“.

При палатковите лагери има специално освободено платно за преминаване на линейки. До белия бус на майките от „Системата ни убива“ има паркирани и два полицейски микробуса. 

На Орлов мост основен проблем е грижата за реда и най-вече да не се пречи на хората, които живеят в района.

„Относително спокойно, има нови присъединили се, има и някои, които вече са си тръгнали по всякакви семейни и лични причини, но за сметка на това идва други. Мислим една оперативка да направим по обед и още малко да стегнем правилата тук, защото има хора, които живеят наоколо, искаме и те да са спокойни на всяка цена“, заяви Анжела Адамова от гражданско движение „БОЕЦ”.

Силен вятър е нанесъл поражения на шатрите и палатките на бул. „Цар Освободител“ до президентството. „Продължаваме, няма отстъпление назад, преодоляхме жеги, преодоляхме поройни дъждове“, заяви Тодор Атанасов от палатковия лагер на пл. „Независимост“.

„Ще остана до края, докато не получим исканията си, 24 дни съм тук всяка вечер и сутрин, през деня на работа, вечер на протеста, вече съм тотално изтощена и вече трябва да се вземат някакви крайни мерки, защото хората, които трябва да си подадат оставка не ги интересува, че 120 000 човека се събират, искайки оставката им“, коментира от своя страна Георгия Иванова. Тя е един от петимата в лагера, които са обявили гладна стачка. Иванова гладува вече трети ден.

Движението по бул. „Дондуков“ в района се осъществява нормално.

Заради блокадите продължават промените в разписанието на повече от 15 линии на градския транспорт.

Продължава блокадата и на кръстовището пред общината във Варна, където протестиращите снощи разпънаха палатки. Маршрутът на 6 линии на градския транспорт е променен.

Ето какво казаха протестиращи и граждани пред БНР, които са недоволни от блокадата:

„Ако започнем да пускаме градския транспорт, хората пресичат на червено и ще стане някоя беля“;

„Не се предвижда освобождаване на кръстовището…В никакъв случай, това е само началото“;

„Вие нарушавате нашите права, има избори. Представете си, че имам малко дете, как ще го заведа на градина…България е демократична държава и има избори“.

Пети ден продължава блокадата на пътя Стара Загора - Хасково. Около 20 души осъмнаха на палатковия лагер в района на старозагорското летище тази сутрин.

До края на деня протестиращите ще  излязат с официално становище дали ще внесат или не писмо в община Стара  Загора, с което да се придвижи процедурата по разрешаване на автошествието им през детелината на АМ „Тракия“. Предложението за разрешаване на ситуацията по този ред дойде от кмета  на общината Живко Тодоров, който вчера се срещна с тях.

„Продължаваме да задаваме въпроса защо сме блокирани. От петък се опитваме да преговаряме с отговорните органи. Целта ни беше и е една – автошествие през детелината на магистрала „Тракия“, заяви Искра Михайлова, една от протестиращите, които са на палатков лагер в продължение на 5-и ден в района на старозагорското летище.

„Ще излезем с официално становище до края на деня. Искаме да знаем защо сме блокирани, нямаме заповед, нищо официално не ни е показано. Т.е. едни български граждани се опитват да преминат през път, блокира ги полиция и не им дава обяснение кой е наредил това“, каза още Михайлова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във