Банкеръ Daily

Общество и политика

Трите ключови кръстовища в София остават блокирани

S 250 19eb1982 d1f6 4162 aa8e 8ed5719cab5c
S 250 8e16ba1e 0f0c 444a 943d 7eae5b27818f

Антиправителствените протести продължават. Блокирани заради палатковите лагери  остават кръстовищата на Орлов мост, при Софийския университет и при Президентството. И в трите лагера нощта е преминала спокойно.

Движението по бул. "Цар Освободител" между Парламента и БНБ е свободно. 

Пред Президентството има няколко палатки. Намиращите се в тях заявиха, че няма да се откажат от исканията си за оставка на цялото правителство и на главния прокурор. 

"Ние искаме цялото правителство да си ходи, заедно с Гешев. Така да се решават въпросите! Гешев реално държи цялата власт и това не е решение на проблема. Той помилва всички престъпници, той си затваря очите пред тези корупционни сделки и големи кражби, така че без единия или без другия просто проблемът си остава. Сигурно пречим на другите хора, които не са протестиращи, но държавата повече пречи на народа си", заяви един от протестиращите.

Част от столичани одобряват действията на протестиращите, в това число и блокадите на възлови места и пътища. За други, обаче, това ограничава свободата на движение. 

Без сериозни нарушения на обществения ред приключи 28-ия ден на протестите в столицата. Няма задържани, съобщиха от полицията. 

Към 21,00 ч. в пространството между Президентството и Министерския съвет имаше значителен брой протестиращи на различни възрасти. Мнозина носеха и "символи на протеста" - тикви и тухли.

Малко след 20 часа протестиращи се събраха и направиха символично погребение на „диктатурата“ в България. Пред сградата на Министерски съвет бе поставен черен ковчег с надпис „2009-2020 г. – Борисовата диктатура“. 

Движението по бул. "Дондуков" в района също бе спряно.

Към 21 часа протестиращите под прозорците на властта тръгнаха на шествие в посока Орлов мост. Сред недоволните най-обсъжданата тема беше конференцията на ГЕРБ, на която премиерът Борисов заяви, че е готов да се оттегли от поста, но правителството да продължи да работи. 

Ето какво заявиха протестиращи пред БНР:

„Надяваме се по-скоро да подават оставка, Бойко Борисов изглеждаше леко посърнал“;

„Много нагли хора, страшно нагли, може би искат да се раздели България на две – едни, които го харесват, и други, които не го харесват. И да направим две Българии“;

„Само Борисов слушах и според мен беше много уплашен, продължава да ни разиграва, това е, но ние всеки ден ще идваме“.

Буря в столицата в следобедните часове вчера раздуха палатки на протестиращите в София, но скоро след това лагерите бяха напълно възстановени. 

При палатковия лагер на Орлов мост към 22 ч. обстановката бе спокойна. Хората заявиха, че ще останат да протестират, докато цялото правителство подаде оставка. 

„По този начин държава не се управлява. Държава се управлява със съгласието на народа. Няма как да стане. Народът е игнориран в този момент. Народът трябва да каже кой, как и защо и това става с избори“, заяви протестиращ пред БНР.

„Какво значи, дайте аз ще се махна, ама оставете ми ортаците да крадат, аз ще им диктувам отстрани, няма как да стане, г-н Борисов, довиждане“, коментираха други протестиращи.

Пострада и част от палатковия лагер на майките от "Системата ни убива" пред Софийския университет, но той също бе възстановен.

"Оставаме, докато не се случи това, за което сме тук, а именно оставка на Гешев, оставка на Борисов и промяна на изборните правила, за да може да са ясни", сподели протестиращ.

"Борисов е готов да си тръгне, но ние не се надяваме на чудеса. Ще го повярваме като се случи. За мен лично беше някаква много странна конференция. Дали им набиваше канчетата, дали им набиваше акъл на хората, но в крайна сметка, за мен лично, това изтичане на информация къде ще бъде срещата и кога и начинът, по който се проведе - с всичките тези техни частни охранители, които направиха ексцесиите с протестиращите - за мен това беше с цел да се опита да настрои общественото мнение срещу нас. Ние затова решихме да останем тук, на един от лагерите. Хората, които седят тука, не са ходили там да се разправят. Ние си имаме нашата цел, която е ясна. Ние имаме мирен протест и ще отстояваме нашите искания до край", обясни той. 

"За нас също е некомфортно, защото ние да сме тук и съжалявам, че някой го възприема като дискомфорт за битовия му живот, но крайно време е да помислим за по-дългосрочните цели, защото корабът потъва", заяви друг от протестиращите. 

Протестиращите срещу правителството продължават да настояват мирно за оставката на кабинета и главния прокурор и заявиха, че не приемат варианта премиерът Бойко Борисов да се оттегли, а правителството и Народното събрание да продължат да работят. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във