Банкеръ Weekly

Общество и политика

Тристранният съвет не разгледа удължаване на платеното майчинство

Националният съвет за тристранно сътрудничество не разгледа предложението за удължаване на платеното майчинство с още шест месеца, направено от КНСБ. Обяснението е, че идеята платеният отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст да бъде увеличен с половин година и да се използва и от двамата родители, като парите да са за сметка на работодателяне е минала по надлежния ред. Едва, когато тя бъде разгледана от Комисията по трудово законодателство Националният съвет ще разгледа и обсъди конкретни текстове за промени в законодателството.

В момента има предвидена опция в законодателството за такъв отпуск, но той е неплатен. В същото време страната ни е единствената в Европейския съюз, която ползва платен отпуск по майчинство в период от две години.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев вече изказа опасенията си относно направетона предложение на синдикатите. Според него няма икономическа причина работодателят да плаща допълнителните шест месеца и дългото майчинство създава "професия майка" сред ромското население.

"Въпросът за "майчинството" е за превръщане на един неплатен отпуск в платен. Той е част от пакет от повече от 30 предложения на КНСБ , но за него няма единно виждане между нас и работодателите", коментира представителят на синдикатите Чавдар Христов.

На съвета бе засегнат и въпроса за регламентираното ползване на отпуските по график и давността на тяхното използване. От синдикатите нямат против графикът за ползване да отпадне като изискване за всички предприятия при условие, че отпадне и давността. Мотивът на КНСБ е, че двете изисквания са влезли в Кодекса на труда заедно. Бизнесът пък иска отпадне на графика и остане на давността. Представителят на синдикатите допълни виждането си, че се надява на следващото заседание на съвета да се произнесат окончателно по въпроса.

В общо пет проведени заседания на Комисията за трудово законодателство е постигнат консенсус по четири предложения. Сред тях са задължението на работодателя да води трудово досие на работника/служителя и относно редът на ползване на отпуска. Иначе постъпилите предложения за изменение и допълнение на закона са около 400. Именно заради големият обем на работа председателят на Националния съвет и вицепремиер Зинаида Златанова предложи да бъдат създадени две работни групи. Първата ще се заеме с въпросите за колективното трудово договаряне, а втората с тези за създаването на електронна трудова книжка. Златанова предложи още Министерството на труда и социалната политика разполага да оглави въпросните екипи, под предтекст , че министерството разполага с експертен ресурс и административен капацитет. При бързо сформиране на екипите, вицепремиерът вижда начало на заседанията от 14 май да започнат заседанията.

 

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във