Банкеръ Daily

Общество и политика

Тристранката отхвърли предложението за намаляване на ДДС

Бизнесът, част от синдикатите и правителството отхвърлиха законопроекта на БСП за сваляне на ДДС върху храните и лекарствата. Единствено КТ "Подкрепа" одобри мярката.

Първоначално предложението за намаляване на данъка дойде от депутата от ДПС Делян Пеевски в първия му работен ден в парламента след години отсъствие. Той предложи да се намали ДДС върху хляба, лекарствата и книгите. Впоследствие идеята беше подкрепена от БСП, тъй като социалистите редовно предлагат мярката при обсъждането на бюджета през есента. Премиерът Бойко Борисов също се включи по темата, като обяви готовност за намаляване на данъка единствено върху книгите.

За разлика от ДПС, което започна срещи с браншови асоциации миналата седмица, БСП направо изготви законопроект. Той предвижда намаляване от 1 януари 2020 г. на стандартната данъчна ставка за ДДС на брашното и изделията от брашно, месо, мляко, яйца от 20 на 5%, а на лекарствата на 9%. Социалните партньори обаче, с изключение на КТ "Подкрепа", не подкрепиха направените предложения. Правителството в лицето на Министерството на финансите също не ги подкрепи. 

"Намаляването на ДДС няма да промени цената за крайния потребител. Това няма да стане нито при намаляване на общата ставка, нито при диференцираните ставки", отбеляза на заседанието на тристранния съвет финансовият министър Владислав Горанов, който миналия септември се зарече, че докато е министър, ДДС няма да  бъде променяно. Горанов даде за пример Гърция, където след намаляването на данъка цените са се запазили. След 80-те години всички държави се стремели да постигнат синхронизация и единност на ставките, а и нито една от целите, описана в мотивите на вносителите, нямало да бъде постигната.

Горанов даде да се разбере, че намаляването на ДДС задължително ще изисква увеличение на прякото облагане – данъците върху доходите и печалбата. Според него сегашната система е постигнала баланс и събираемостта е относително добра. Опитът да се преструктурира системата ще доведе до стрес в икономическите субекти и няма да има положителен ефект за фиска. Пък и през данъците никой не си е оправил икономиката и не е постигнал справедливост в обществото, изтъкна министърът.

Депутатът от БСП Георги Гьоков, който е зам.-председател на социалната комисия в парламента, призна, че няма как цената на хляба да падне веднага след намаляването на ДДС, но увери, че това щяло да стане до 6 месеца след промяната. Гьоков обобщи, че по-голяма част от становищата, представени на заседанието на тристранката, не са в полза на предлагания законопроект. Според народния представител приемането на предложенията на БСП ще даде глътка въздух за хората, които плащат прекалено голяма цена за неща от първа необходимост като хранителни продукти и лекарства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във