Банкеръ Weekly

Общество и политика

Тринайсет в битка за район "Младост"

Людмила Божилова
S 250 f466f0aa a425 4084 848f 945762085718
S 250 62f8d810 1899 453a a87a 96274d8ec517
S 250 902a4029 6828 493c 813d 12aad748e4d4

В столичния квартал "Младост" - наред с президентските избори, на 6 ноември ще се проведат и частични местни избори. Тринайсет кандидати на 28 политически формации и инициативни комитети ще се борят за властта във втората по големина община в града. И същественият въпрос е ще успее ли ГЕРБ да задържи кметското място? Още повече че състезанието в "Младост" удивително наподобява президентската надпревара. И в този случай лявата писта е пренаселена, а вдясно ще си съперничат ГЕРБ и Реформаторският блок. Патриотите са със запазена ниша и в този квартал.

До извънредния вот се стигна, след като от партията на Борисов свалиха през август доверието си от д-р Цвета Авджиева. Причината - недоволство на жителите на района, че се застроява междублоково пространство и последвалата протестна вълна. На последните избори за местна власт д-р Авджиева получи 47%, претендентът на БСП - 12,33%, а този на Реформаторския блок - 11.59 на сто. Като разликата между социалистите и Реформаторите бе само 243 гласа. На балотажа - при ниска избирателна активност, претендентката от ГЕРБ победи с по-малко от 3000 гласа разлика. При все че това беше нейният втори мандат, а и хората в жилищния комплекс я познават от над четвърт век, тъй като е дългогодишен директор на 25 поликлиника.

Според заместник-председателя на управляващата партия Цветан Цветанов, Авджиева се ползва с доверие както в политическата формация, така и сред жителите на квартала, но се оттеглила от кметското място, за да не пренася напрежението към ГЕРБ. Така или иначе, сега картината е доста по-различна. На терена се появи и нов играч - протестиращите в "Младост" издигнаха свой кандидат. Реформаторският блок номинира човек, който работи в общината от 14 години, БСП се спря отново на претендента, който загуби от Цвета Авджиева миналата есен, а представителят на ГЕРБ е парашутист за района.

По-конкретно, за доверието на столичния район "Младост" от ГЕРБ ще се бори Мария Илиева. Тя е от Русе. Магистър по икономика, специалност "Контрол и анализ на фирмената дейност” от СА "Д.А.Ценов", Свищов, и магистър по публично управление от Университета в Лиеж, Белгия. Работила е като одитор в Сметната палата. Била е заместник изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" по финансовата политика, когато герберът Валентин Николов беше изпълнителен директор. Именно той е предложил нейната кандидатура.

Както и за президентския вот, социалистите залагат на военен - бригадния генерал от резерва и бивш заместник-директор на Служба "Военна информация" Стефан Стефанов, който обяви, че освен на традиционната подкрепа на запасното войнство този път ще разчита и на гражданското общество и протестиращите срещу застрояването. "БСП е твърдо решена да спечели, като така постави началото на края на ГЕРБ в София", коментира лидерът на столичните червени Калоян Паргов. В левия спектър обаче ексвоенният ще срещне конкуренция в лицето на кандидатите на коалицията между АБВ и "Гергьовден"  - Васка Илчева Горанова, на "Движение 21" - Магдалина Ръжева, на Българската социалдемократическа партия - Емил Атанасов, и на "Българска Социалдемокрация - Евролевица" - Иван Атанасов. 

Кандидатурата на Реформаторския блок е Людмила Божилова. Тя работи в община "Младост" като началник отдел "Образование, социални дейности, здравеопазване, култура и спорт ". Слоганът на кампанията й е "Защото "Младост" е моят дом". Божилова дари чиновете за новооткритото неделно училище, което вече ще могат да посещават децата от квартала, и откри предизборната си кампания с тържествен водосвет в храма "Рождество Христово". 

Претендентът на протестиращите гражданите е Десислава Иванчева. Тя беше издигната в последния момент и е председател на Инициативния комитет, който стои зад събирането на подписи за местен референдум "За Зелен "Младост". В посланието си във Фейсбук тя обяви: "Смятам, че за да се преборим със статуквото и със строителната мафия в "Младост", сме длъжни да търсим и приемаме подкрепа от всички, на които не им е все едно какво се случва в "Младост". По думите на Иванчева, тя не подкрепя нито една партия, защото се бори за кауза, а не за политическо бъдеше.

Кандидат за кмет на общината имат и "Обединени патриоти - НФСБ, "Атака" и ВМРО". Това е водещата от СКАТ - Мария Цветкова. "Първото, което ще направим, е целият бул. "Ал. Малинов" да бъде осеян с български знамена", подчерта тя. Сред обещанията й е и да се справи незабавно с незаконните цигански постройки. "Няма цигански каруци да се разхождат по булевардите на "Младост" и да разнасят боклуци. Ще направим ревизия на цялото досегашно провалено управление на ГЕРБ. Нелегалните мигранти не са само национален въпрос, те засягат районните кметове на София. Няма да допуснем да територията на "Горубляне" да бъдат настанени нелегални мигранти“, категорична е Цветкова.

Партията на Светльо Витков "Глас народен" пък издига Венцислав Мицов, който в момента заедно с хиподилеца е общински съветник в София.

Повечето от претендентите се тупат по гърдите, че ще работят за разширяването на зелените площи и изграждането на повече паркове, макар че градоустройственият план се приема от Столичната голяма община.

Facebook logo
Бъдете с нас и във