Банкеръ Daily

Общество и политика

Трима са фаворитите за кмет на Пловдив

Трима са фаворитите за кмет на Пловдив, ако местните избори са сега, сочи социологическо проучване на ИА "Неохрон" - Пловдив. Проучването е направено в края на февруари и в него са участвали 710 граждани, интервюирани на принципа "очи в очи". Това каза на пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив управителят на агенцията Николай Близнаков. 

С най-голям шанс е сегашният кмет Иван Тотев /ГЕРБ/, който е подкрепен от 27 процента от интервюираните. На второ място, с 19,8 на сто, е бившият кмет Славчо Атанасов /НФСБ/, а трета е Дани Каназирева /Съюз за Пловдив/, която е подкрепена от 17 процента от запитаните. Пристрастията на пловдивчани към водещите кандидати за кметския пост показват устойчивост - запазва се съотношението между първите трима от предишните избори, коментира Близнаков. 

На база изследването може да се направи предположението, че в Пловдив вече започва да се появява интерес към предстоящите местни избори. Относно отношението към властта, не се очертава един основен проблем, а "букет" от такива. Анкетата сочи още, че има различия в нагласите на избирателите при гласуване за кмет и за общински съветници от една и съща политическа сила. 

В сравнение с резултатите от изследване преди изборите през 2015 г., Иван Тотев има спад в подкрепата, въпреки че продължава да води. Част от привържениците на ГЕРБ предпочитат "друг кандидат на партията" и те са около 9 на сто. Славчо Атанасов почти запазва резултата си отпреди четири години. Единствено Дани Каназирева, макар и леко, увеличава подкрепата, коментира Николай Близнаков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във