Банкеръ Daily

Общество и политика

Трима министри ще отговарят пред комисията за НДК

Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът за председателството на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов ще отговарят на въпросите на депутатите от временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, известна още като "комисията Боршош".

По време на управлението на кабинета "Борисов-2" Дончев бе принципал на дружеството "Национален дворец на културата - Конгресен център". След това правата на държавното дружество бяха прехвърлени на Лиляна Павлова. След скандала с отстранения изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош обаче премиерът Борисов да прехвърли дружеството на Министерството на културата и Боил Банов. 

Както "БАНКЕРЪ" вече писа Боршош на два пъти освободи поста в рамките на няколко дни. Първо, той бе отстранен от Павлова, но само след ден бе възстановен от  Борисов. В последствие Боршош сам реши да се оттегли с мотива, че е налице "безпрецедентна атака срещу НДК", която "саботирала не само Двореца, но и подготовката на България за предстоящото председателство".

Междувременно Борислав Велков, който оглави НДК само за един ден, разкри редица нередности при "печеленето на обществени поръчки" за цялостния ремонт на зданието. Според Велков за НДК имало ясна цел - "дружеството да бъде източено по всевъзможни начини". Той обвини Боршош в управленски хаос и показа кореспонденция с Иван Беров, ръководител сектор "Електрозахранване" в Двореца, който освен това бил и в комисията, оценявала обществени поръчки. От тях се разбра, че са давани указания как да бъдат "точкувани" фирмите, участвали в търговете.

В резултат по настояване на БСП и с подкрепата на ГЕРБ бе създадена временна комисия за НДК. Неин председател е Диана Йорданова от ГЕРБ. Парламентарна комисия ще проучва случая в продължение на месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във