Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТРИМА КАНДИДАТИ СПОРЯТ ЗА КРЕСЛОТО НА ПРЪВ МИНИСТЪР В ЯПОНИЯ

Международните валутни пазари очакват новия министър-председател на Япония. След като на 12 юли управляващата Либералнодемократическа партия претърпя съкрушителна загуба на изборите за Горна камара на парламента премиерът Рютаро Хашимото подаде оставка и започнаха залаганията за бъдещия лидер на японското правителство. Засега официално са се кандидатирали трима: външният министър на страната Кейзо Обучи, бившият главен секретар на кабинета Сейроку Каджияма и министърът на здравеопазването и социалните грижи Джунихиро Койджуми. Всеки от тях има предимства и недостатъци. Обучи оглавява най-голямата фракция на ЛДП и ако бъде избран, би имал достатъчно широка подкрепа, за да проведе решителни реформи. Но той няма опит във финансовите дела и пазарите не гледат благосклонно на кандидатурата му. В петък Обучи даде пресконференция, на която обеща данъчни облекчения за повече от 6 трлн. йени през следващата година, намаление на корпоративните данъци от 46 на 40% и намаление на ДОД от 65 на 50 процента. Обучи обеща също, че ще предложи да се гласуват допълнителни бюджетни средства за стимулиране на икономиката и 10 трлн. йени за повишаване на заетостта. Той обаче не казва източника на средствата.


Каджияма е любимец на финансовите пазари, защото по времето на Хашимото той единствен предложи да се направят драстични намаления на данъците с цел стимулиране на вътрешното потребление и да се изчистят лошите кредити на банковата система. Но чуждестранните наблюдатели напомнят за някои гафове в кариерата му, докато бе говорител на първото правителство на Хашимото през 1990 година. Цитира се изказването му по повод арест на чуждестранни проститутки в Токио, в което между другото Каджияма е заявил, че проститутките в Япония и чернокожите в САЩ рушат атмосферата на добросъседски отношения, които САЩ и Япония се мъчат да изградят. Освен това коментира, че жените, превърнати в сексуални робини на японските войници по времето на Втората световна война, вероятно са предлагали услугите си за пари. Каджияма също даде пресконференция в петък. И той обеща намаление на корпоративните данъци и на ДОД, но не цитира конкретни цифри. Освен това се ангажира да отпусне държавни средства за преструктуриране на финансовата система, да съдейства за изчистване на лошите кредити на банките и да търси отговорност от управителите им. Особено силно прозвуча обещанието му, че ако бъде избран, ще се опита да създаде един милион нови работни места, както и констатацията му, че японската икономика е на прага на дефлация.


Койдзуми е най-млад, най-красив и най-напорист измежду тримата кандидати. Той е член на фракцията, ръководена от бившия финансов министър Хироши Мицузука. Дилемата беше кого да подкрепи фракцията - Койдзуми или председателя на генералния й съвет Йохиро Мори. Според японския ежедневник Nihon Keizai Shimbun Мори е отказал да се кандидатира. Очевидно ЛДП ще бъде силно затруднена в избора на подходящия компромисен кандидат за лидер на партията, поради което обяви, че отлага деня за окончателното си решение от 21 на 24 юли. Като се има предвид, че партията има мнозинство в Долната камара на парламента, избраният партиен ръководител ще оглави и бъдещия кабинет на Япония.


Ако се абстрахираме от политиката и се обърнем към фундаменталните икономически показатели, положението на японското стопанство е сериозно разклатено. Според бюлетина на Агенцията за икономическо планиране (EPA), публикуван на 17 юли, икономиката се намира в период на продължителна стагнация, започнала през февруари 1998 година. Промишлената продукция е намаляла през май с 2% в сравнение с април и с 11.2% на годишна база. Складовите запаси са се увеличили с 3.6% (в годишен разрез). С цел намаляване на запасите производителите са снижили коефициента на използваните мощности, който през май е достигнал 93.5% - най-ниското равнище на този показател от ноември 1975 г. насам. В резултат на намалението на производствените мощности пазарът на труда остава бавноподвижен, с рекордно високата безработица от 4.1% за май и 490 000 безработни повече в сравнение със същия период на миналата година. Междувременно броят на предлаганите нови работни места е на най-ниското си равнище за последните двадесет години. Корпоративните фалити през юни са се увеличили с 29% на годишна база, като дълговете, оставени от фалиралите компании, са 1.363 трлн. йени. Все пак EPA очаква стимулиращият пакет от 16.65 трлн. йени да помогне за възстановяване на икономиката, като първите резултати вероятно ще са налице през август.


Въпреки очертаната апокалиптична картина японската йена запази сравнително високи котировки спрямо щатския долар, приключвайки европейската си сесия в петък на ниво 139.60 JPY/USD. Това се дължи на надеждата, че смяната на правителството е факторът, който ще ускори дълго протаканите икономически реформи. Остават и опасенията от евентуални интервенции на централната банка, както и сравнително нисколиквидните летни пазари. Преди избора на ново правителство търговия извън границите 138-142 JPY/USD не се очаква.


В синхрон със стабилизирането на йената се повишиха и цените на останалите азиатски валути. Южнокорейският вон достигна котировки, невиждани от 5 декември 1997 г., което се дължи и на големия излишък по текущата сметка на страната в резултат на преоформянето на краткосрочния й външен дълг в дългосрочен. Стабилизира се и индонезийската рупия, след като МВФ одобри увеличение на вече договорените стенд-бай кредити в размер на 1.3 млрд. щ. долара, както и допълнителни 6 млрд. щ. долара от различни източници до края на март 1999 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във