Банкеръ Daily

Явор Божанков:

Трифонов с едно изречение ни прати пак на избори

В това интервю от вчера Слави Трифонов с едно изречение ни прати директно на нови избори – без преговори, без усилия за съставяне на правителство. Г-н Трифонов към трите кризи – COVID, инфлационна и мигрантска, добави и четвърта криза – парламентарна. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия народният представител от БСП Явор Божанков.

,,От признанията му се разбра, че се водят някакви други разговори – не в парламента, не пред камерите и там е заключено разковничето от провала на тези преговори. Участниците в тези преговори на тъмно трябва да ни кажат какво е станало, за какво са се договорили. Трябва да попитаме знае ли президентът Радев, че двама от министрите му (Кирил Петков и Асен Василев – б.р.) са водили преговори за нови постове в офиса на Трифонов. Защото Христо Иванов и Мая Манолова не са споменавали, че са имали личен  разговор с Трифонов? Как демонтираме управление на задкулисието? С шушу-мушу ли?'', коментира още Божанков.

И продължи: "Президентът Радев бил "много добър", а непрекъснато от ИТН му атакуват министрите. Изобщо, това прави преговорите невъзможни. ИТН са ключови, без тях правителство не може да има Всички декларират, че искат кабинет и правителство, а пък правителство няма. По отношение на политики проблеми няма, очевидно противоречия има другаде, и те излизат на час по лъжичка. Преди няколко седмици Христо Иванов искал министри, Мая Манолова пък искала Трифонов да излъже Христо Иванов, Трифонов искал Мая Манолова да се откаже от кметската надпревара в София. Двама министри от служебното правителство били преговаряли с Трифонов в офиса му за участие в следващ кабинет. Това показва, че се водят някакви други разговори - не в НС, не пред камерите, а тайни разговори, на друго място, и там е заключено разковничето на провала на тия преговори", смята социалистът.

"Държа тези хора наведнъж всички да излязат и да кажат за какво са се скарали и какви са им договорките. В това интервю трябваше да се попита президентът Радев знае ли, че служебните министри са ходили да се договарят - ако не е знаел за това, нека да излязат и да кажат за какво са говорили, или Трифонов да каже, че лъже. 

"БСП е длъжна да проведе тези преговори с другите партии, но предвид ситуацията, най-вероятно в близките дни ще се съберат колективните органи и ще обсъдим какво да правим. Борисов се връща на бял кон, предупреди Нинова още преди седмици, и виждаме, че това вече се случва - ГЕРБ е първа политическа сила отново", посочи Божанков.

,,Трифонов изкара другите виновни, защото било като в любовта. Твърди, че БСП не сме подкрепили кабинета му, а то реално нямаше гласуване на проектокабинета му, защото те си го оттеглиха сами. По всичко изглежда, че някой упорито не иска да има редовен кабинет'', допълни Явор Божанков.

По думите на депутата заявеното вчера от Трифонов, че в следващия парламент трябва да бъде излъчено правителство "на всяка цена" означава, че в тази цена може би ще влязат вече и ГЕРБ, и ДПС и попита защо в рамките на това Народно събрание не е бил излъчен кабинет "на всяка цена".

Facebook logo
Бъдете с нас и във