Банкеръ Daily

Димитър Ганев, "Тренд":

Трифонов получава подкрепа, защото хората не припознават БСП като алтернатива

"Борисов е председател на политическа партия, която се явява на избори. Той осъзнава, че този протест нанася щета върху имиджа на партията и може да влезе в режим на удовлетворение на протеста. От другата страна, имаме главен прокурор, който е със 7-годишен твърд мандат и няма да се явява на избори. Неслучайно в последните седмици протестът е много повече антиправителствен, отколкото антипрокурорски". Това каза политологът от социологическа агенция "Тренд" Димитър Ганев по БНТ. Според него оставката на правителството е по-вероятната от тази на главния прокурор.

Димитър Ганев е категоричен, че политическата пропаст между хората на площада и ГЕРБ е непреодолима. "Изглежда лесна ситуацията, в която протестът, искайки оставка, нанася щета върху имиджа ти и логичното е да подадеш оставка и после да се явиш на избори. Но има един важен елемент, който се подценява. Избирателите на ГЕРБ са втвърдени по всички въпроси - необходимост от предсрочни избори, подкрепа за протест, оставка и т.н.", каза още той и допълни, че една оставка би означавала и разочарование от страна на твърдия избирател на ГЕРБ.

Димитър Ганев обясни, че през месец август данните са били красноречиви, но през септември се забелязва, че не се променя подкрепата за протестите. "Имаме стабилизация на ниските нива на оценка на работата на правителството, както и на нанесената щета на основната управляваща партия", смята той.

"При тази точка на отношения между двете страни на Дондуков може да се говори за някаква форма на диалог. И там има пропаст", каза още той. Според него Слави Трифонов се явява единственият нов на терена. "Той получава подкрепа, защото хората не припознават БСП като алтернатива", каза още политологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във