Банкеръ Daily

Екатерина Захариева

Трябваше криза от световен мащаб, за да се види какво означава да си в еврозоната

Българското правителство и Българската народна банка са изпълнили плана и се надявам скоро страната ни да бъде приета едновременно в чакалнята на еврозоната и в банковия съюз. Това коментира външният министър Екатерина Захариева.

„Трябваше да се случи криза от такъв мащаб, която е свързана не само със здравето на хората, но и с предизвикателства за икономиката, за да стане ясно какво означава да си в еврозоната с финансовата подкрепа и механизми, с които тя разполага“, каза външният ни министър.

По отношение на бъдещите връзки между ЕС и Китай, Екатерина Захариева прогнозира, че кризата ще подтикне ЕС да изгради своя собствена стратегия с Китай. „ЕС откликна и помогна на Китай в началото на пандемията. Пекин също помогна на ЕС. Помощта винаги е добре дошла отвсякъде, но е добре тя да не се използва за пропаганда и за геополитически цели, още повече, когато става въпрос за здравето на населението“, заяви Екатерина Захариева.

Тя коментира и състоялата се вчера виртуална Среща на върха „Европейски съюз – Западни Балкани“.

"Със силната си ангажираност и подкрепа за страните от Западните Балкани в разгара на кризата с коронавируса Европейският съюз постигна успех в политиката си на приобщаване и разширяване.  Тази виртуална среща на върха показа ясно и сега, че ЕС не ги е изоставил, че се грижи за тях. Обявени бяха финансови пакети в размер на 3,3 млрд. евро. Само за Западните Балкани ЕС отвори зелен коридор за товарен транспорт, включи страните в общите си европейски поръчки и във всички европейски инициативи за разработване на ваксини“, подчерта Захариева. 

Днес правителството отпусна 636 150 лв. хуманитарна помощ за 12 страни от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство на ЕС. С тези средства ще бъдат купени предпазни медицински консумативи и пакети с трайни хранителни продукти, включително за 6-те страни от Западните Балкани. До момента страната ни е дарила 100 защитни костюми за многократна употреба на Република Северна Македония, както и 132 броя на медицинските центрове в градовете от Западните покрайнини в Сърбия. С полети, организирани от България, бяха репатрирани и граждани на държавите от Западните Балкани.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във