Банкеръ Daily

Общество и политика

Трябва ли депутатите да носят маски в пленарната зала?

Носенето на маски в закрити пространства е задължително за всички, включително в учебните заведения. Това напомни по време на парламентарния контрол здравният министър Костадин Ангелов.

Депутатът от БСП Георги Михайлов призова за гъвкав модел на режима с маските в учебните заведения. Здравният министър обаче се противопостави на подобни идеи. В тази връзка той направи забележка и на народните представители, че са без маски в залата.
 
"Какъв разум и загриженост проявяваме в тази зала, когато половината от народните представители стоят без маска в затворено пространство? Това е изключително важен елемент, с който ние даваме пример на всички онези, които ни гледат по телевизията, включително и за учениците, за които вие говорите. И аз не мога да разбера кои лекарски аргументи в този момент ни дават правото да ходим в сградата, затворена, ясно за всички, без маска и кое в заповедта на министъра на здравеопазването не е ясно - за закритите пространства и за ходенето с маска на закрито? Смятам, че ние като разумни хора трябва да сме тези, на които да подражават", подчерта Ангелов.

Тези думи на здравния министър внасят объркване след като само преди седмица той уведоми в писмен отговор депутати от БСП, че в пленарната зала може да се стои без маска. В становището Ангелов се мотивира с факта, че достъпът на граждани до сградите на различните институции е ограничен и поради това те не са закрити обществени места.

Левите депутати Росен Миланов и Георги Свиленски го попитаха дали сградата на Народното събрание е закрито обществено място, както и пленарната залата, и съответно дали за заседанията, които се провеждат от сряда до петък, важи заповедта му за носене на маски. 

"Пленарната зала или там, където е ограничен достъпът на граждани в сградите на различните институции, не са обществени закрити места и затова може да не се носи маска", смята Свиленски.

Преместването на депутатите в новата зала в бившия Партиен дом, което стана от началото на септември, бе именно заради коронавируса и възможността в нея те да не са близо един до друг. 

Здравният министър обяснява и надълго заповедта от 31.08.2020 г., свързана с извънредната епидемична обстановка заради разпространението на коронавируса и къде трябва задължително да се носи предпазна маска. 

"Всички лица, които се намират в закрити обществени места (в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, или друго средство, покриващо носа и устата (в т. ч. кърпа, шал и др.)", посочва Ангелов.

На закрити обществени места носенето на маска е задължително, като нарушаването на това правило води до глоби от 300 до 1000 лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във