Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТРЯБВА ДА ВЯРВАМЕ В СВОБОДНАТА ТЪРГОВИЯ

Г-н Заимов, според вас оправдани ли са разходите, които ще бъдат похарчени за смяната на парите?


- В хаотичната и инфлационна обстановка, в която се намираше България и на която Народна банка беше елемент, тя е харчила за поддържане на паричното обращение, ако го обърнем в днешни пари, около 20 млрд. лв. годишно. Понеже сега има финансова стабилизация, БНБ ще започне да харчи в бъдеще по 10 млрд. лв. годишно. Това, че една година ще бъдат похарчени 10 млрд. лв. повече заради смяната, не е проблем. Това с нищо не променя кръговрата и е в рамките на нормалното.
Това означава ли, че ще се намалят разходите на БНБ за поддържане на паричното обращение?


- В бъдеще, разбира се - с не по-малко от 50 процента.


Смятате ли да промените външния облик на банкнотите, да се правят нови конкурси за графично оформление?


- Не, но ако някой има логични аргументирани доводи за това, може и да се помисли.
Ще бъде ли направена промяна в купюрния строеж?


- Да, разбира се .Ще се направи строеж на номиналите, който да е по-добър от този, който имаме в момента.


Смятате ли, че за БНБ ще е проблем следенето едновременно на парите със стари и нови номинали в преходния период?


- Не, това е просто като изваждането на съществуващи банкноти от обращение. Знаете, че извадихме от обращение банкнотите от 20 и 50 лева.


Ще се отрази ли деноминацията на обезпечаването на кредити


и на кредитната политика?


- Реалната стойност на всичко, което се изчислява в левове, ако се изчисли в марки, ще бъде същата. Всяка една транзакция, всяко едно задължение, всеки един депозит, всяка една цена, всичко по стойност ще бъде същото, но делено на хиляда от една дата нататък. Няма да има разлика в икономическите отношения.
Мислите ли, че търговците могат да използват момента за спекулации?


- Трябва да се вярва в свободната икономика, иначе няма как да се модернизира страната. Вие знаете, че няма как всички търговци да вдигнат цените, защото ако всички едновременно го направят, ще се намалят продажбите и все някой ще се изкуси да понижи цената и всички клиенти ще отидат при него в този момент. След това останалите търговци ще бъдат принудени да намалят цените - т.е цените не се определят от търговците, а от купувачите. Същите въпроси ги имаше и при либерализацията на цените преди време. Ако си спомняте, тогава много се говореше за това, как освобождаването на цените щяло просто да ги вдигне. Ефектът обаче беше точно обратен. Трябва да имаме доверие най-после в свободната търговия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във