Банкеръ Daily

Красимир Вълчев:

Трябва да свикнем с мисълта, че ще има болни ученици и учители

"Трябва да свикнем с мисълта, че ще имаме болни ученици и учители." Това заяви образователният министър Красимир Вълчев, който участва в националната конференция "Образование 4.0"

Изказването му е по повод първите доказани случаи на коронавирус в училища в София, Русе и Стара Загора. 

Просветният министър коментира, че вероятно това ще бъде ситуацията през цялата учебна година. Чисто статистически, вероятностно, работещите в системата са над 3% от заетите, а децата в училищата и детските градини са 12% от населението.

"Първите дни няма как да са се разболели в училище. Може би учителите, които са започнали по-рано работа, са се заразили взаимно. Въпреки голямото взаимодействие не очакваме бум", допълни той. 

На ден ще се разболяват между 10 и 15 учители и ученици. "Ако имаме по 200 заболели на ден, между 10 и 15 вероятно ще бъдат ученици и учители", предполага Вълчев. 

По думите му тези дни се подават заявление за дистанционното обучение от вкъщи.

"Близо 280 са тези по здравословни причини, а 220 тези по желание. Очакваме училищата да предложат компенсаторни механизми в реалната класна стая чрез интернет връзка, допълнителни часове работа с учителите е следваща възможност, а третата е възлагане на задачи и контрол на изпълнението. Малка част очакваме да се включат в дистанционно центрове. Следваща седмица ще знаем колко от 15 училища готови за центрове, ще се наложи да стартират. Очаквам 1-2 училища, очаквам малко деца да изберат тази форма", обясни Вълчев. 

Коронавирусът в училищата

Един от класовете на Математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе минава на онлайн обучение за 14 дни, след като беше открит заразен единадесетокласник, съобщи БНТ. Той се е почувствал неразположен малко след откриването на учебната година на 15 септември и си е направил тест.

Трима ученици, контактни на заразеното момче, са под карантина. Тестът на класния ръководител е отрицателен.

Имаме готовност да започнем нормален учебен процес, каза днес пред БНТ директорът на 55-о средно училище в София "Петко Каравелов" Таня Иванчева. В него бяха открити 8 заразени с коронавирус учители. Днес ще се изследват децата от трите паралелки, поставени под карантина, защото са били в контакт с преподавателите. Родителите няма да се тестват.

Според нея има добра организация, за да има минимално взаимодействие между ученици от различни класове. Децата от трите паралелки ще се върнат в училище, след като излязат резултатите им, вероятно утре.

Ученик от 11-ти клас на ГПЧЕ "Ромен Ролан" в Стара Загора е с COVID-19, съобщи зам. кметът на общината Иванка Сотирова.
Случаят е установен снощи с тест заради предстоящо пътуване на семейството.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във