Банкеръ Daily

Общество и политика

Трябва да се предприемат спешни мерки за налагане на карантина, категорични са от ГЕРБ

Красимир Ципов

Приемайки Закона за мерките за извънредното положение трябва да защитим живота и здравето на гражданите и да минимизираме негативните последици. Това каза зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов по време на дебата в правната комисия в парламента по Закона за мерките за извънредното положение.

"Гласувахме миналия петък извънредно положение, свързано с разпространението на изключително заразна болест, последиците от която са абсолютно неясни поне към настоящия момент. Учени работят по въпроса, за да постигнат определени резултати. Очакванията са да има лекарства и ваксини. Днес ние обсъждаме един пакет от мерки, предвидени в този закон. Тук не бих се съгласил с министъра на правосъдието, че това е извънреден закон. Става дума за закон, който урежда обществените отношения в момент на кризисна ситуация", заяви още Ципов. Той се обърна към колегите си от правната комисия, като подчерта, че всички те носят огромна отговорност. Според Ципов с приемането на такъв тип законодателство, депутатите на първо място да защитят живота и здравето на гражданите, на второ място да създадат такива условия, че да минимизират негативните последици, защото държавата ще продължи да съществува. "Да, има необходимост от изменение и допълнение на това, което е внесено", отчете депутатът от ГЕРБ.

"За нас е важно да направим текста такъв, че той да може да се прилага правилно и той да не предизвиква въпроси. Да, ще обсъдим всички предложения, предоставени от народните представители, включително и от изпълнителната власт. Стана ясно, че продължават да работят експертите от изпълнителната власт. Да, трябва да бързаме, но не и за сметка на качеството. Разбира се, че трябва да бързаме в частта да се предприемат много спешни мерки за налагане на карантина, на изолация, за да не се стига до разпространението на тази зараза. ГЕРБ ще подкрепи всички разумни предложения, както подкрепя законопроекта, който беше изработен от изпълнителната власт", изтъкна Ципов.

И Парламентарната група на ДПС ще подкрепи промените в Закона за мерките за извънредното положение. Това обяви депутатът от Движението Хамид Хамид. Той посочи, че ДПС ще подкрепи по-строги мерки и някои от тях ще са доста по-фрапиращи. "Няма да постигнем целите, които са предвидени в мотивите в законопроекта с тези мерки дотук. Няма как да се съглася с една формулировка за спешни, неотложни заверки. За кого една сделка може да е спешна? От гледна точка на кого", каза той и попита дали от гледна точка на измамника, който води една възрастна жена, да й открадне имота. По думите му ситуацията е добра среда за извършване на измами.

Facebook logo
Бъдете с нас и във