Банкеръ Daily

Общество и политика

Трябва да се гласува, защото е важно кой управлява

"Смятам, че трябва да гласуваме, да бъдем граждански активни, да се интересуваме какво се случва с нашия град, с нашата улица, с нашия квартал – да изискваме отговори, да поставяме въпроси. Трябва да се учим да живеем като общност, като хора, които са заедно.“ Мнението е на д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски".

„Мислила съм си по въпроса защо хората са толкова активни в социалните мрежи, а когато трябва реално да се свърши нещо – дали е да се отиде на протест, дали да се отиде до урните – нещата не ни се получават. Стигнах до извода, чисто професионално, че хората извентилират своите емоции на клавиатурата. В това отношение може би социалните мрежи не ни правят услуга. Хората изливат всичко това на екрана, на „белия лист“ и след това няма енергия за нищо“, коментира пред БНР Гълъбова. По думите й освен това социалните мрежи предполагат в голяма степен анонимност. Можеш да се скриеш и да напишеш каквото си искаш. „Но след това ето виждаме, че хората не отиват до урните, което за мен не е добре“, допълни тя.

Д-р Гълъбова е привърженик на тезата за задължителното гласуване.  „Гражданската активност включва и това – да имаш позиция, но информирана позиция, предполага се да се запознаеш с кандидати, програми, платформи, да прецениш. Ако ние бъдем задължени да гласуваме, това ще означава, че ние ще трябва да се поровим, да се напрегнем мисловно и да направим някакъв избор“, смята тя.

Факт е, че избирателната активност е ниска, призна д-р Гълъбова. Но по думите й паралелът с цивилизования свят, където хората живеят добре и не се интересуват от политика, не се съотнася към нашия случай. 

„Е, добре, но ние в България не смея да твърдя, че живеем кой знае колко добре. Изглежда, че наистина не се интересуваме от политика или нашата народопсихология е такава: „Е, какво зависи от моя глас“. Тук опираме вече до други неща като честност и прозрачност на изборите и усещането на хората дали те са честни и прозрачни“, коментира психиатърът.  

Относно купения вот, д-р Гълъбова изтъкна, че е важна гражданската грамотност – да разбираме колко важен е нашият глас и колко важно е да участваме в гражданските процеси в едно общество, а такъв процес е и изборът. „Колко е важно кой и как ще управлява града, общината, в която живееш, страната, в която живееш…“

Да гласуваш е проява на отговорност, отбелязва още Цветеслава Гълъбова. „Аз обаче съм против да се твърди, че който не гласувал, нямал право на претенции. Не, човек щом си плаща редовно данъците, има право да претендира и да изисква“, е нейното мнение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във