Банкеръ Daily

Общество и политика

Трябва да направим всичко възможно училищата да работят до последно, твърди д-р Аспарух Илиев

"Всички са наясно, че училищата са огнища на разпространение на инфекцията, но трябва да направим всичко възможно те да работят до последно". Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, български лекар, който живее в Германия, но оглавява лаборатория в Берн. Той уточни, че към затваряне на училищата трябва да се стигне едва след изчерпване на всички други възможности.

"Проучване, публикувано в списание "Nature" - проведено върху 1 млн. души в Индия, сочи, че основен източни на разпространение на заболяването са учениците от средните и горните класове на гимназията, плюс младите хора от 18 до 20 г., които боледуват безсимптомно и са разпространители на болестта. Най-малките ученици и децата в детските градини, според проучване на института "Роберт Кох" в Германия, са сравнително рядко разпространители на болестта", обясни медикът.

По думите на д-р Илиев обществата и в Германия, и в Швейцария са готови да приемат цената на работещите училища. Той препоръча спазването на трите основни правила - маски, дистанция и хигиена.

Мерките в Австрия коментира пред БНР журналистката Мартина Шопова-Янев: "Ключовото изречение за мерките в Австрия е ограничаване на социалните контакти, но с мисъл за икономиката. Гимназистите и студентите преминават на дистанционно обучение. Преподавателите ще бъдат снабдени с предпазни маски".

По думите ѝ мярката, която буди най-много въпроси е за ограничаването на излизането от домовете от 20:00 ч до 6:00 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във