Банкеръ Daily

Общество и политика

Три партии поискаха касиране на вота

Три партии - "Нова алтернатива" на Николай Цонев, "Обединена България" на Илиана Раева и "Нова България" на Ивайло Симеонов искат касиране на парламентарните избори на 5 октомври. В отворено писмо до медиите те съобщават, че са сигнализирали Върховния касационен съд, който според Изборния кодекс може да сезира Конституционния съд.

Законът дава 7-дневен срок от обявяване на резултатите на кандидатите за депутати, партиите и коалициите да изпратят своя жалба срещу законността на изборите в Конституционния съд чрез президента, Министерския съвет, главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

В 15-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от ЦИК съответната институция, до която е подадена жалбата, може да сезира съда с мотивирано искане да се произнесе по законността на изборите за народни представители или на избора на отделен депутат.

Председателите на трите партии заявяват, че няма да приемат легитимирането на резултатите от изборите. "Заявяваме, че няма да сме част от симулацията на демокрация в страната ни, при която целият изборен процес е несвободен и несправедлив", призовават те.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във