Банкеръ Daily

Румен Радев:

"Три морета" нито е военен съюз, нито е срещу Русия

Президентът Румен Радев коментира твърденията, че инициативата "Три морета" е насочена срещу Русия и че цели да откъсне Източна Европа от останалата част от Европейския съюз.

Той откри дискусия по повод инициативата, на която България е ротационен председател тази година. Държавният глава обясни, че "Три морета" е създадена, за да могат 12-те източноевропейски държави да се изравнят икономически и социално със Западна Европа чрез по-добра транспортна, енергийна и дигитална свързаност.

Същевременно, според президента, страната ни е най-изостанала и в тази инициатива.

"Нито е съюз, нито е военен, нито е срещу Русия. Как целяло да отреже тръбите на руския газ – страшно нелепо е това да се твърди. Една тръба "Турски поток" мина със завидна скорост и българите платихме до стотинка да преведем безплатно руски газ от Турция до Сърбия", заяви Радев.

"Това е неинституционална платформа за диалог на ниво президенти, но нейната цел е именно търсене на най-ефективни пътища за синергия. Отивайки към прагматизма, първото нещо, което виждаме, че транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура на нашия регион е много по-неразвита отколкото богатите Западни държави. Равнището и качеството на живот са право пропорционални на развитието на тази инфраструктура. В последните години работата вътре в инициативата се ускори в това направление, в преследването на тази много важна цел", каза още държавният глава.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във