Банкеръ Daily

Общество и политика

Три месеца ще се прави анализ на спецпрокуратурата

Обвинител номер едно Иван Гешев на протест на прокурори, следователи и служители в прокуратурите срещу закриването на спецправосъдието

Анализът на работата на спецпрокуратурата ще продължи три месеца. Това гласува пленумът на Висшия съдебен съвет с голямо мнозинство, като отхвърли предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов този срок да е по-кратък - до края на юни. До този вот се стигна след дебати, продължили около два часа.

На предложението на Стоилов всичко да се случи за около 40 дни, главният прокурор Иван Гешев възрази, че в този срок не може да се направи обективен анализ. "Нямаме ангажимент да обслужваме политически интереси, не сме слугинаж на политическата класа", каза Гешев.

В крайна сметка, само Атанаска Дишева, член на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, и Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд, бяха съгласни с предложението на Стоилов.

Според главния прокурор, изготвянето на анализа на спецмагистратурите не е "като да напишеш един есемес". Има политическо желание да се направи бърз и некачествен анализ, който да е от полза на някои политически партии и не съвпада с интересите на българските граждани, посочи той в изказването си.

Гешев заяви, че когато била направена проверка на спецсъдилища от Върховния касационен съд за тригодишен период от работата им, тази проверка продължила пет месеца. Според него е добре и Еврокомисията да се включи в анализа.

Обвинител номер едно изрази мнение, че има политическо желание за закриване на спецправосъдието и то в немалка част съвпада с интересите на олигарси, защото за първи път им били повдигнати обвинения.

Председателят на ВКС Лозан Панов предложи в анализа да има данни по колко оправдателни присъди на спецсъда прокурорите не са протестирали. Много често се искат разрешения за специални разузнавателни средства, а след това не се използват, добави той.

В реплика на Панов, Гешев каза, че се правят опити за редакция на критерии, които прокурорската колегия е гласувала. "Въпрос на вътрешно убеждение на всеки магистрат е дали да протестира. Ако някой не се е съгласил със съда, не е престъпление", отговори той.

Решението за анализа беше взето по настояване на служебния правосъден министър Янаки Стоилов заради напрежението около приетите на първо четене в правната комисия на 45-ото Народно събрание законодателни промени, предвиждащи закриването на специализираните структури. На влизане във ВСС правосъдният министър заяви: "Meceц и пoлoвинa - двa ca дocтaтъчeн cpoĸ зa изгoтвянe нa такъв анализ."

"Опитът да се разтягат тези срокове ми се струва като стремеж да се отложат реалните резултати и затова ще призова тези срокове, наистина без да бъдат спешни, да бъдат достатъчно кратки. Още в мандата на служебното правителство резултатът да бъде даден, за да могат партии и българските граждани да се ориентират и те да имат своята преценка по това, което ще представи Висшият съдебен съвет, а не след това", подчерта Стоилов. 

ВСС отхвърли към критериите да се добави анализ на исканите СРС-та и събраните от тях доказателства. Отхвърлено беше и да се отчетат прокурорските разпореждания за връщане на веществени доказателства.

  

Facebook logo
Бъдете с нас и във