Банкеръ Daily

Общество и политика

Три културни събития за здрав дух

Из изложбата "Между две епохи" на Андрей Даниел

Рядко в един и същи ден се откриват по три важни културни събития. Но е обяснимо и с разхлабването на противоепидемиологичните мерки, и с немалкия брой артистични мероприятия, замислени и организирани, но за дълго поставени в режим на търпеливо очакване.

Затова днес (13 април) търсещите културни удоволствия да се готвят за арт маратон.

От 15.00 часа в Регионалния исторически музей – София ще може да се разгледа експозицията „Георги Ст. Раковски и софийските възрожденци“. С нея се отбелязва 200-годишнината от рождението на организатора на национално-освободителното движение в България. Изложените артефакти представят Георги Ст. Раковски на различните му поприща – като революционер, учен, публицист, издател; човек, живял не само в България, но и в редица чужди държави. Ще бъдат показани и любопитни свидетелства за сътрудничеството на Раковски с интересни представители на софийската възрожденска интелигенция, като Сава  Филаретов, Михаил  Буботинов.

Малко по-късно - в Софийската градска художествена галерия - от 17.00 часа, се открива „Между две епохи“ - изложбата на напусналия ни през 2020 г. художник Андрей Даниел. Тя е подготвяна от него и екипа на галерията още през 2019 г. и заглавието й е избор на твореца. В рамките на изложбата ще бъдат показани над 160 живописни творби. Сред тях има и много ранни работи, и награждавани картини от 80-те години, и произведения, които близо 30 години не са били показвани пред столичната публика. Ще са изложени и платна от емблематични цикли по важни за Андрей Даниел теми, който освен че е сред най-големите ни художници от последните четири десетилетия, е и дългогодишен преподавател в Националната художествена академия. Изложбата ще продължи до 13 юни.

Вечерта, от 19.00 часа, в Театър „Азарян“ се открива Софийският театрален салон. Първият спектакъл е номинираният за „Икар“ „Серотонин“ на режисьора Крис Шарков. Създаден е по едноименния роман - бестселър на Мишел Уелбек. Музиката е на Емилиян Гацов – Елби. В главните роли са Васил Читанов, Ирмена Чичикова, Ивайло Драгиев, Биляна Георгиева. Театралният салон ще премине под знака на 100-годишнината на Съюза на артистите в България и ще продължи и през май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във