Банкеръ Daily

Общество и политика

Три големи „дигитални събития" ще има през европредседателството

Дигиталните теми ще бъдат във фокуса на няколко важни срещи по време на Българското председателство. Запазете си датите в календара за три много важни събития - на 19-20 април ще погледнем към обучението в дигиталната сфера, на 26 март е голямата конференция, посветена на киберсигурността, както и за Webit фестивала на 26-27 юни. С този призив министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова се обърна към участниците в дигиталната (не)конференция София 1.0 - The Digital UnConference Sofia 1.0. Целта на дискусията, която е уникална по своя формат за България, е идеите от нея да бъдат изпратени на Европейската комисия, за да има Европа дигитално общество, което отговаря на бъдещето.

По време на дигиталната среща Министър Павлова очерта основните предизвикателства, свързани с бъдещето на Европа и приоритетите, по които ще работи страната ни по време на ротационното си председателство на Съвета на ЕС: единният цифров пазар, дигиталната икономика, приемането на киберстратегията и регламента за нейното прилагане, както и темата за свободното движение на данни.

„Уверена съм, че България ще направи много за това единният цифров пазар да заработи по-активно и успешно по време на председателството ни. Нелека задача и важен дебат ще бъде и този за защитата на личните данни,“ допълни министър Павлова. Тя отбеляза, че усилията на страната ни ще са насочени към повече конкурентоспособност чрез дигиталната трансформация. „България има много какво да покаже – България е държавата с най-широко разпространен wifi“, заяви министърът.

В постоянно променящата се ера на дигиталните технологии инвестицията в младите хора – в тяхното развитие и придобиването на нови умения, както и в образованието им, е ключово забъдещето на дигитална Европа, обясни още министър Павлова.

„Вярвам, че в резултат на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година страната ни ще допринесе запостигането на една единна, силна и дигитална Европа“, каза още министър Павлова по време на събитието, което събра на едно място политици, ИТ експерти и неправителствени организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във