Банкеръ Daily

Стойчо Кацаров:

Тревожи ни не мащабът, а скоростта, с която расте заразата

От следващата седмица ще има затягане на мерките срещу COVID-19. Няма да има затваряне на заведения засега, но ще се намали капацитетът на масовите събития. Това стана ясно от думите на здравния министър Стойчо Кацаров. Той каза, че ситуацията със заболеваемостта в страната се следи подробно. Това, което ни тревожи, не е мащаба, а скоростта, с която расте заразата, каза министърът.

Вероятно в следващите няколко дни почти цялата страна ще навлезе в оранжевата зона по заболеваемост. Ключовият момент е дали може да осигурим достатъчно болнични легла. В момента са заети около 2000 легла, съобщи д-р Кацаров и добави, че 2500 легла е капацитетът на здравната ни система, без да се засягат друг тип лечения. 

Мерките ще засегнат първо събитията на закрито, където ще бъде ограничен капацитетът на посещенията. В момента тези пространства работят с 50% капацитет, като според плана за действие при пандемии следва той да бъде намален на 30 процента. Според докладите на РЗИ-тата основният източник на зараза са масовите събирания, включително битови, коментира още Кацаров пред бТВ.

Ние следим ситуацията, като предвиждаме възможност за ваксинирани хора да посещават събития, посочи здравният министър. И добави, че от здравното ведомство искат при въвеждането на нови мерки паралелно да тръгнат и мерките за подпомагане на засегнатите браншове. Ще се заложи също и налагането на регионални мерки в зависимост от заболеваемостта.

Към този момент няма нужда от мерки спрямо учебните заведения. За тях ще се решава в седмицата преди началото на учебната година, обясни още министърът.

Време е да се задейства Националният план за справяне с пандемията, каза от своя страна епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред Нова телевизия. Тя също твърди, че на първо време няма да се въвеждат нови мерки и да се затварят бизнес. По думите ѝ на обществените места, където се събират много хора, е разумно броят на посетителите да бъде намален, без да бъдат затваряни. "Ако имахме по-висок процент ваксинирани, вместо на 30 процента, капацитетът на тези места щеше да е 50. Но към момента за затваряне на заведения и барове не се говори. Но според колегите е разумно работното им време да се намали – да работят до 23 часа", посочи тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във