Банкеръ Daily

Общество и политика

Тревогата сред българите от Covid-19 се увеличава, но няма паника

С ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус тревогата сред българите отново започва да расте, но няма предразположение за затягане на мерките. Обществото по-скоро разчита на личната отговорност и на трезвата преценка за заплахата.

„Причината е, че никой не иска да бъде затварян вкъщи. Второ – Covid-19 е малко по-познат. В началото имаше много по-големи страхове. Сега също има ръст, но това със сигурност не е паника. Един значителен дял от българите – около 60% от анкетираните смятат, че има преувеличаване. България е на едно от водещите места в света по този показател. Ние сме малко по-скептични към величината на заплахата. Даже може би малко я подценяваме", коментира пред Радио Пловдив Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“.

Работата на властта продължава да се оценява по-скоро високо, но за няколко седмици е намаляло усещането, че заплахата е под контрол. Заедно с това намалява и увереността, че скоро ще се върнем в пълнота към живота от преди пандемията.

Симеонов посочи, че в началото на юни 72% смятаха, че вирусът у нас вече е под контрол, докато сега този дял е само 38%. Промяната е очевидна и се дължи на ръста на регистрираните случаи.

"Заедно с тази промяна намалява и увереността, че до края на годината ще има пълно връщане към нормалния живот. Сега в това вярват 40%, а седмици по-рано бяха 61%. Реципрочно, расте делът на онези, които не вярват, че до края на годината ще се върнем към нормалността в пълна степен", коментира още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във