Банкеръ Daily

Общество и политика

Трето провалено заседание на Комисията по бюджет и финанси

Поредно, трето заседание на Комисията по бюджет и финанси, насрочено за 20 април, от 14.45 часа, бе провалено. В началото председателят й – Любомир Каримански обяви дневния ред – „Изслушване на председателя на Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ - Николай Василев по актуални въпроси на основание чл. 110 и чл.111 от ПОДНС“.

Виждайки, че в зала 142 в сградата на парламента са се събрали малко депутати (осем души), а часът минава определения за началото, той коментира, че няма кворум, но тъй е като изслушване, то ще може да протече и без да бъде изпълнено това условие.

Заместник-председателят на комисията от „Продължаваме промяната“ – Венко Сабрутев го контрира с думите, че първо трябва да се гласува дневният ред на заседанието, а тъй като това не може да стане заради липсата кворум, то няма да има и изслушване.

Тогава депутатът от „Има такъв народ“ – Кирил Симеонов пое инициативата: „Ей сега ще докарам Ананиев“ и излезе в коридора. В действителност бившият финансов министър - Кирил Ананиев бе на няколко метра от зала 142, в същия коридор и разговаряше с други двама депутати от ГЕРБ и членове на комисията по бюджет и финанси Теменужка Петкова и Ирена Димова, която вероятно чакаше да стане 16.30 часа, за да започне заседанието на Комисията по земеделието, храните и горите, на която също е член. В крайна сметка Симеонов се върна сам.

По същото време в сградата на бившия партиен дом заседаваше и Комисията по труда, социалната и демографската политика, в чийто състав бе Георги Ганев от "Демократична България", който едновременно с това е и член на Комисията по бюджет и финанси.

Пак по същото време в Народното събрание, в зала Запад от 14.15 часа заседаваше Комисията по икономическа политика и иновации с пет точки в дневния ред, в чийто състав бяха петима депутати и от комисията по бюджет и финанси – Йордан Цонев от ДПС, Румен Гечев от БСП, Александър Иванов от ГЕРБ-СДС, Венеция Огнянова Нецова-Ангова и Искрен Митев от „Продължаваме промяната“.

Докато депутатите от Комисията по бюджет и финанси чакаха, Любомир Каримански изради недоволство, че в списъка с присъстващи се е разписал Искрен Митев от „Продължаваме промяната“, но реално не присъства в залата. Венко Сабрутев защити колегата си с думите, че той е дошъл за началото на заседанието и после е отишъл в Комисията по икономическа политика и иновации. Митев се разписал само за да има кворум, тъй като по думите на Сабрутев и друг път имало такава практика – депутатите влизат за началото на заседанието на комисията, за да може тя да започне работа, и после – след 10-15 минути си тръгват.

Любомир Каримански не прие оправданията му и подчерта, че след като се подписваш в списъка, трябва да присъстваш. Той подчерта, че това е трети пореден път, в който се проваля заседание на бюджетната комисия и заради това ще документира всички бламирания в доклад до председателя на Народното събрание.

Сабрутев го репликира, че използва думата „бламиране“, а това означава „нарочно неприсъствие“, а става въпрос за „невъзможност“.
„Но имаше такива случаи и през предишните две седмици“ – припомни му Каримански. След това се обърна към Николай Василев – председателят на Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, чакащ търпеливо в залата, като го увери, че въпросите остават за 5-и май.

„Ако смятате заседанието да бъде секретно, моля да ми кажете предварително, за да осигурим съответните мерки“ – обясни му Каримански.

Василев отговори, че зависи от въпросите - ако го питат за държавни резерви и за военно-временни запаси, всичко по тази тема е секретно, но ако става въпрос за запасите за извънредни ситуации по Закона за запаса от нефт и нефтопродукти – то тогава то може да бъде открито.

Тъй като сред депутатите се чу мнение, че със сигурност ще има въпроси за военно-временните запаси, общото мнение бе, че следващото заседание на Комисията по бюджет и финанси ще бъде закрито.

Facebook logo
Бъдете с нас и във