Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТРЕТИЯТ СТАРТ - НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО

Трийсет и осмото Народно събрание вече поднови своята работа след кратката коледна ваканция. Президентът Петър Стоянов реши да превърне в традиция срещите си с парламентарните групи в навечерието на всяка нова сесия и покани депутатите да обсъдят очакванията си за предстоящата законодателна дейност. Този път обаче диалогът не протече изключително конструктивно. Народните представители от групата на Демократичната левица не пожелаха да влязат в тона на деловия разговор и предпочетоха да използват срещата си с държавния глава, за да демонстрират претенциите и резервите си към неговото поведение и към дясното управление като цяло.


Откриването на третата сесия на Народното събрание беше почетена и от правителството. Премиерът лично запозна депутатите с програмата за законодателните инициативи на Министерския съвет през следващите месеци. Изказването му, придружено с протоколни пожелания за успешна съвместна работа обаче, не попречи на социалистическия шеф Георги Първанов още с първите си реплики да вкара агресивния дух на предконгресната агитация и в пленарната зала. Въпреки че заплахата му за гласуване вот на недоверие на кабинета прозвуча прекалено срамежливо и дори конфузно, тя със сигурност е съвсем сериозна и много скоро ще се превърне в реалност. Депутатите от Демократичната левица не крият, че през новата сесия поведението им ще е подчертано нападателно. Позициите им по всички обсъждани въпроси ще целят много повече вътрешнопартиен пропаганден ефект, отколкото създаване на атмосфера за резултатно законотворчество. По строгите закони на политиката такова поведение е съвсем разбираемо и дори не е осъдително. Лидерите на управляващите засега демонстрират разбиране към проблемите и задачите на готвещите се за конгресни битки социалисти, но вероятно си дават сметка и за трудностите и препятствията, които ще им създават вътрешнопартийните сражения през близките месеци. Дори и най-оптимистичните прогнози трябва да отчитат, че колкото и бутафорно да е нагнетяването на напрежение между сини и червени до заветните дни на май, то не може да не се превърне в някаква степен в безспорна реалност. Така че след форума, независимо кой и как е спечелил председателството на червената партия, отношенията между СДС и БСП няма да могат отново да се върнат на изходните си позиции. Най-важното е отдалечаването им да не бъде голямо.


Но в тези сериозни парламентарни затруднения управляващите имат един неочакван съюзник. Колкото и изненадващо да е, именно Мултигруп ще бъде причина за по-умерен радикализъм на левите. Каквато и битка да води, Георги Първанов и за миг не може да си позволи да бъде заподозрян от съпартийците си като политически сътрудник на групировката. Каквито и поводи за конфронтация със сините да търси левият шеф, той винаги ще се стреми те да не съвпадат очевидно с интересите на Мултигруп. Този страх вече пролича в колебливото формулиране на исканията за вот на недоверие на правителството, където газът изобщо не присъства като причина.


В първите дни на новата сесия ясно пролича и че нищо ново не може да се очаква през този политически сезон от останалите парламентарни партии. Евролевицата продължава да е поне засега сигурен сътрудник на управляващите. Едновременно с това обаче плавно ще преминава все по-навътре в лявото пространство, в търсене на изходната си позиция за следващите парламентарни избори.


Депутатите от Обединението за национално спасение може би няма да се разцепят и през следващите месеци, но ще продължават мъчително да се разпъват на кръста на собствените си душевни терзания и идейни различия. Ахмед Доган ще продължи да търси по-дълбока сянка за защита на несподелените си интереси. Димитър Луджев ще продължава да споделя пред камерите осъзнати и не чак толкова осъзнати политически истини, а Александър Каракачанов пак ще бъде принуден да убеждава публиката, че всъщност нищо не се е случило.


Българският бизнесблок може би няма да състави парламентарна група и проф. Христо Стоянов едва ли някога ще седне на заместник-председателското място в Народното събрание. Жорж Ганчев и Яшо Минков отново безуспешно ще търсят съчувствие сред опозиционните лидери, а Христо Иванов и Цветелин Кънчев едва ли много ще напреднат в изграждането на обновената партия.


В последните дни на зимната сесия всички заговориха за разпадане на реформаторското мнозинство. Може би познатият рефрен ще остане хит и на тази сесия. Но какво от това, след като дори според авторите на разпадането такова мнозинство никога не е съществувало?

Facebook logo
Бъдете с нас и във