Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Третият пол" внесе разкол във властта

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяснява на останалите министри защо не трябва да се приема Истанбулската конвенция.

Парламентарното мнозинство е изправено пред изпитание още в началото на новата година, след като Министерският съвет в сряда (3 януари) на първото си за 2018-а заседание прие т. нар. Истанбулска конвенция и ще я предложи за ратификация на Народното събрание. Документът въвежда пола като социално понятие и отваря вратата към узаконяване на "третия пол". Освен това децата още от детската градина ще трябва да бъдат приучавани да се съобразяват с това.

Депутатите от ВМРО, а най-вероятно и цялата група на "Обединени патриоти", категорично ще гласуват против Истанбулската конвенция. Заместник-председателят на парламентарната група Искрен Веселинов направи уговорката, че още не е имало коалиционна среща по въпроса, но очаква същата позиция да имат и от НФСБ и "Атака". Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов е гласувал "против" на правителственото заседание. Колегата му Красимир Каракачанов, както и министрите Нено Димов, Емил Караниколов, а и представителите на ГЕРБ Владислав Горанов, Ивайло Московски и Кирил Ананиев също са се противопоставили на тази конвенция.

"Патриотите сме твърдо "против" и се надяваме не само на нашите гласове, но и на колегите от ГЕРБ, БСП, няма значение - на всички, които уважават нормалността и нормалните хора в страната. Има абсолютни ценности и абсолютни истини и ние сме готови да ги отстояваме", заяви Веселинов. Той не приема обясненията на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, че конвенцията има за цел само да защити жените от насилие и не въвежда трети пол. Веселинов цитира дефиницията на понятието "пол" в чл. 3 от Истанбулската конвенция, в която е записано, че полът е "социално изградени роли, поведение, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за мъжете и жените".

"Имаме множество текстове в тази конвенция, които заявяват, че ще се борят с предразсъдъците за стереотипните роли на мъжете и жените", коментира още депутатът от ВМРО. По думите му тази конвенция е "последното издихание на умиращия либерализъм, който нищо добро не роди".

Категорично против подкрепа за Истанбулската конвенция се обяви и друг народен представител от партията на Каракачанов – Александър Сиди. По думите му ГЕРБ ще трябва да потърсят подкрепа от другаде, тъй като няма да я намерят при Патриотите. "В крайна сметка ГЕРБ е по-голямата политическа сила, която има своя дневен ред. Ние сме коалиция, не сме една-единствена партия, така че всяка партия има право да задава своите приоритети, съответно да се намери баланс в тези приоритети. Да, ние сме твърдо против Истанбулската конвенция, защото при нея има доста сериозни, спорни теми. Тя не е приета от много европейски държави. Не виждам смисъл ние да бързаме и да бъдем, както често го правим - по-католици и от папата", заяви депутатът.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също реагира бурно на правителственото решение. "За нас Истанбулската конвенция е напълно излишен документ. Той не е ратифициран от редица държави в Европейския съюз именно заради двусмислието в текста и съдържанието", заяви заместник-председателят на ВМРО. Той обясни, че тази конвенция се опитва да мине под лозунга "за борба срещу насилието на жени и деца", което е нещо ужасно, и то трябва да бъде преследвано и наказвано строго, но това с конвенции не става, това става със законодателство. Джамбазки припомни, че в България има Наказателен кодекс, има Закон за защита от домашното насилие, има Закон за защита на детето.

"Ако българското общество се събере и каже, че ние от ВМРО не сме прави и че трябва да има трети, пети, седми пол, че ние от ВМРО не сме прави и че трябва да има сваляне на границата за педофилията. Тогава ние ще се съгласим с мнението на българското общество. Нека първо да попитаме българското общество - чрез обществено обсъждане, чрез гласувания. Нека българското общество да си каже мнението, защото това са нашите данъкоплатци. Ние представляваме група български граждани и тази група български граждани е много несъгласна с третия, петия, седмия пол и другите отклонения", бе категоричен Джамбазки 

Гласуването на Истанбулската конвенция ще задължи България да дава статут на бежанец на всеки чужденец с "особености на пола". С други думи, всеки трансексуален от трета държава може да получи гарантиран статут на бежанец у нас, тъй като в родината си е преследван заради "особености на пола".

Ратификацията на конвенцията ще наложи промени не само по отношение на законодателството в областта на защитата на жертвите от домашно насилие, но и на отделни състави на престъпления, свързани с насилие, основано на пола, в Наказателния кодекс. В тази връзка вече се подготвят нормативни изменения в гражданскоправната и в наказателноправната област.

Според ВМРО и вицепремиера Красимир Каракачанов пък конвенцията "налага учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм и създава възможност за налагане на еднополови бракове".

Facebook logo
Бъдете с нас и във