Банкеръ Daily

Общество и политика

Третият мандат – трудна задача за Радев

S 250 ab6e4c82 99e9 4ca2 9743 1de537099455

С всеки изминал ден става все по-ясно, че вървим към предсрочни избори. Въпреки приказките на премиера в оставка Кирил Петков и негови съпартийци, че ще направят всичко за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент, възможностите за това не само не се увеличават, но намаляват.

Всеки разумен и поне малко политически грамотен човек разбира, че няма как да се осигури стабилно управление, което да се крепи на точно 121 гласа в пленарната зала. Още повече, че тези 121 гласа все още не са намерени и изгледите да се намерят са минимални. На всичкото отгоре с действията си Петков

продължава да стеснява периметъра

на „Продължаваме промяната” за намиране на съмишленици. Оттегли се един от коалиционните му партньори заради Северна Македония според официалните твърдения на „Има такъв народ”. С което управляващата коалиция загуби мнозинството си в Народното събрание. Сега е на път да загуби и БСП заради безпрецедентното изгонване на 70 руски дипломати с еднолично решение на министър-председателя в оставка.

На този етап най-здрава остава спойката на „Продължаваме промяната” с най-малкия коалиционен партньор „Демократична България”. Той обаче разполага само с 16 депутати. Всъщност тези две формации делят един и същи електорат, така че ползата от сдружаването им не е кой знае каква – няма как нито да разширят подкрепата, нито да сформират втори кабинет в сегашния парламент. А с блуждаещи "свободни електрони" съвсем няма как да стане.

С други думи, евентуално второ правителство с мандат на „Продължаваме промяната” в 47-ото Народно събрание клони към нула. Особено ако бъде предложен същият премиер и същите министри.

В политиката

инатът никога не е бил добра тактика

и това го видяхме още в зората на демокрацията.

Втората по големина парламентарната група е тази на ГЕРБ-СДС, но от там нееднократно заявиха, че ще върнат мандата и няма да се опитват да правят кабинет. Очевидно Бойко Борисов и партията му се надяват да спечелят предсрочните избори наесен и имат основания за това, ако се съди по развитието на политическата криза, в която изпадна страната.

Според конституционната процедура мандатът за трети опит за съставяне на правителство трябва да бъде връчен от президента на избрана от него парламентарна група. Но този път за Румен Радев това ще е много трудна задача преди да му се наложи да назначи служебно правителство за четвърти път от 2017 г. насам. То ще е първото за втория му мандат, а по всичко изглежда, че няма да е и последното.

По време на съществуването на двата краткотрайни парламента миналата година Радев нямаше кой знае каква дилема, тъй като му предстоеше явяване на избори и не искаше да загуби гласовете на левите избиратели. И в 45-ото, и в 46-ото Народно събрание той даде третия мандат на БСП, въпреки че на всички бе ясно, че от това нищо няма да произтече. По този начин, независимо от дрязгите между него и лидера на партията Корнелия Нинова, държавният глава показа лоялност към хората, които го подкрепиха с гласовете си през 2016-та.

Сега обаче

на Радев не му предстоят избори,

тъй като по конституция няма право на трети мандат. А и Нинова и обкръжението й поведоха открита война с президентската институция, обвинявайки я както за появата на „Продължаваме промяната” на политическата сцена, така и за падането на правителството на Кирил Петков и коалиционните му партньори. И Нинова, и Петков не приемат критиките на президента, въпреки че той не им е обещавал безметежен комфорт.

По презумпция е ясно, че Румен Радев няма да даде третия мандат на ДПС – те са част от порочния модел на управление на страната през последните 30 години, не само през последните 12. Освен това част от населението би приела враждебно подобен акт, а и за да мине евентуален техен кабинет, без значение как ще се нарича, ще са необходими и гласовете на „Възраждане”, което няма как да стане.

Самата „Възраждане” също няма шанс да получи третия мандат, който просто ще бъде изхабен. Костадин Костадинов не крие надеждите си на следващите избори формацията му да бъде ако не първа, то втора или поне трета политическа сила.

Остават две парламентарни групи, между които президентът би могъл да избира – „Има такъв народ” и „Демократична България”. По-време на скоростните консултации, които проведе държавният глава с парламентарно представените партии и коалиции (които се явиха), се видя, че

най-дружелюбни бяха отношенията му с ИТН.

Но и парламентарната група и партията са в разпад. След като правителството беше свалено включително с техните гласове шестима депутати напуснаха групата, напускат и координатори и местни ръководители в страната, някъде се разпадат и партийни структури. „Има такъв народ” определено ще има проблеми и затруднения на предсрочните избори.

Впрочем да не забравяме все пак, че става дума за българска политика. Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов и зам.-шефът на Народното събрание Ива Митева например се кълнат, че ще направят всичко възможно да съставят кабинет. При все че това няма как да стане без гласовете на ГЕРБ и ДПС, а представителите на формацията категорично отричат, че ще си сътрудничат с тях по някакъв начин.

Президентът едва ли ще даде третия мандат и на „Демократична България”. Ясно е, че тя няма да направи правителство, ясно кои коалиционни партньори би поканила за консултации, ясно е, че гласовете не стигат. Така че ни чакат избори. Разбира се, в този случай също би могла да се спечели една седмица за законодателна работа на Народното събрание, още повече, че има да се приемат важни нормативни актове, свързани с получаването на парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Друг е въпросът, че тези актова още не са внесени в парламента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във