Банкеръ Daily

Общество и политика

Третият мандат – мираж, спасение или дъвка за балончета

S 250 0227fa4d 1a66 4f08 887b 57f0a78b1808
S 250 cd9c1a33 5a15 4979 93b1 1b72d35ab38a
S 250 44e0ce85 847e 4dba 8991 6d5c0f6637ae

След проваления опит за съставяне на правителство от „Има такъв народ“ и заявката на ГЕРБ, че ще върне веднага втория мандат, всички погледи и надежди се съсредоточиха в третия мандат. Той обаче все още е нещо като мираж - едните виждат почти готов кабинет, а пред очите на другите се мержелеят машини за гласуване.

 

Истината е, че уравнението е много сложно, направо нерешимо. А такова го правят самите партии и коалиции в 46-ото Народно събрание поради дебелите червени линии, които са начертали помежду си. И, не само че не искат да ги изтънят или заличат, но непрекъснато ги удебеляват - заради детински инат, обида, надценено самочувствие, непреодолимо его или "просто" от чиста отмъстителност.

Както и да се правят сметките, без участието на една от големите парламентарни групи – „Има такъв народ“ или ГЕРБ-СДС, няма как да излязат. Но партията на Бойко Борисов е в изолация, тя е „токсична“ и никой не иска дори да се доближи до нея. Затова сега тя стои отстрани и гледа сеир как душманите й не могат да се разберат и да "назначат" постоянно правителство, което да ги изчегърта от политическата сцена. Колкото до Слави Трифонов и хората му - те са сърдити на доскорошните си потенциални съюзници и, понеже карат тежък политически пубертет, ни се водят, ни се карат. И са категорични, че

няма да подкрепят "правителството на третия мандат".

Независимо от това коя политическа сила ще бъде натоварена с тази мисия от президента и без да се интересуват от хаоса, в който хвърлят държавата, "пращайки" я на трети парламентарни избори за тази година.

Е, по едно време "шоумените" малко се стреснаха от случващото се в Афганистан и засилващата се с всеки изминал ден вероятност за нова мигрантска вълна, но дори и това май ще е недостатъчно да ги изкара от сюжета на „Сладко отмъщение“ – като не подкрепихте това, което искахме, сега си правете на воля правителство с ГЕРБ и ДПС.

Оттук нататък, както и да смятаме – не се получава. БСП има 36 депутати, "Демократична България" - 34, "Изправи се БГ! Ние идваме!" 13 - общо 83 мандата. Дори към тях да се присъедини ДПС със своите 29 гласа, сметката си остава все така крива. Също като обяснението, че т. нар. партии на протеста не са подкрепили ИТН точно заради "дългата ръка на ДПС", помахваща зад Слави Трифонов.

Тук сметката би могла да излезе, само ако ИТН не влязат в залата при гласуването, така че кворумът ще позволи да се избере правителство с около 90 депутати. С други думи, двете малки партии плюс БСП пак не могат да го направят, трябват им още гласове. От своя страна обаче ДПС се изказа против постоянно правителство със служебни министри – нещо, за което са склонни останалите.

На никой не му се ходи на избори реално след два месеца. Всички разбират, че разочароваха достатъчно избирателите и ще бъдат наказани повече или по-малко при втори предсрочен парламентарен вот. От друга страна обаче те така се изпокараха и изгориха мостовете помежду си, че дори и да искат не могат да ги възстановят. Не и в този парламент.

БСП се е вкопчила в третия мандат като удавник за сламка,

защото трета поредна изборна загуба със сигурност отнася главата на Корнелия Нинова. Пред нея обаче стои непосилна задача – как ще помири ИТН и ДБ? Това е мисия невъзможна, след като и усилията на президента Румен Радев в тази посока останаха безплодни.

Нинова непрестанно повтаря, че ако държавният глава даде третия мандат на левицата, тя ще предложи служебния кабинет за редовен – това всъщност е най-безболезнения начин за съставяне на правителство, от една страна. От друга обаче, така партиите бягат от отговорност за управлението на страната и се надяват да не трупат негативи за следващите избори, когато и да са те.

От своя страна, председателят на парламентарната група на "Демократична България" не спира да поставя условия и да проявява претенции. Те нямали нищо против служебните министри, но не можели да подкрепят правителство с мандата на БСП. Били си вързали червен конец срещу комунистически уроки. Демек, президентът да даде третия мандат на тях или на ИБГНИ, за да могат да го подкрепят.

"Без участието на "Има такъв народ" третият мандат няма как да бъде реализиран. Мисля, че е време да престанем с детинщините и в рамките на третия мандат, чрез преговори, чрез едно добре структурирано споразумение, чрез излъчване на хора, които наистина могат да носят доверие, с ясна програма за ограничен срок да излъчим управление, което да отложи парламентарните избори да не се случват сега, а напролет", каза Иванов по повод заявеното по-рано от парламентарния лидер на ИТН Тошко Йорданов на консултациите при президента. Той повтори тази позиция и пред държавния глава.

Формацията на Мая Манолова сякаш изглежда най-сговорчива. Лидерката непрестанно повтаря, че те нямат никакви претенции и не искат постове (дори разиграха малък театър около съставянето на постоянните парламентарни комисии и председателските места), но пък това е най-хлабавата коалиция и там всеки говори от свое име. Така Николай Хаджигенов изведнъж се прилепи до ДБ и също обяви, че няма как да бъде подкрепен мандат на БСП.

От своя страна Мария Капон даде разумен съват – да се сменят праговорните екипи и да започнат нови разговори. Е, да де, ама как Слави Трифонов да повери такова важно нещо на друг освен на Тошко Йорданов, който бил готов да умре за лидера си и затова най-много на него вярвал.

ИБГНИ са готови на (почти) всичко, защото при нови парламентарни избори са

най-застрашени от изпадане от парламента.

И ако избирателната активност е ниска, защото на избирателя му е писнало да го разиграват като маймуна и се е разочаровал от новите партии, то Мая и компания като нищо ще останат извън сградата с надпис "Съединението прави силата". Там обаче биха могли да влязат патриотите на Костадин Костадинов от "Възраждане". Което още повече ще усложни положението в новия парламент. В него партийно-политическата конфигурация ще е приблизително същата, но "Възраждане" едва ли ще са по-сговорчиви от ИБГНИ. А какво ще стане, ако влязат още две-три по-малки и още по-радикално настроени партии?

Facebook logo
Бъдете с нас и във