Банкеръ Daily

Костадин Ангелов:

Третата вълна не прилича на втората, но ще се справим

"Продължават разговорите за осигуряване на допълнителни количества ваксини. Това стана факт благодарение и на усилията на българския премиер, който с още 5 държави поиска справедливост в разпределението. Очакваме днес да приключат разговорите и довечера този въпрос да бъде решен на най-високо ниво." Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг за ситуацията с коронавируса у нас.

"Третата вълна не прилича по нищо на втората. Много майки и бременни жени боледуват, много млади хора са в лечебните заведения", посочи министърът. Болниците продължават да се справят с тази ситуация, увери той. Всички лечебни заведения са подготвени. "Третата вълна е по-различна със следното – медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза на ваксинация, сега не се разболяват и не боледуват. С това осигурихме сега да нямаме недостиг на персонал в лечебните заведения – т.е. да осигурим нашите воини на първа линия на бойното поле", каза още здравният министър.

В сряда е взето решение и за втора доставка на ремдесивир, така че всички нужди на лечебните заведения ще бъдат покрити, отбеляза Ангелов. За следващите 6 месеца е поръчан ремдесивир за 80 млн. лв. - 36 000 флакона. Страната ни е получила 1780 дози в понеделник, след това още 4220. Очакват се още 6000 дози към края на март.

4375 нови случая на заразени с COVID-19. През последното денонощие при направени 17120 теста. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 317116 души. От тях активните случаи са 62392.

В болница остават 9125 пациенти, 743 от тях - в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните – 242311. От тях 2709 са регистрирани през изминалото денонощие.

Починалите се увеличават със 106 - общо 12 413 са жертвите на болестта у нас.

Към момента 69% от леглата за неусложнени пациенти са заети, а от интензивните легла 70% са заети.

Вече сме шести по заболеваемост в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство сред общо 30 страни, с 661 на 100 000, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "Ако допуснем грубо неспазване на мерките, можем да стигнем до удвояване на тези данни. Макар и рано, има тенденция на постепенно задържане на цифрите. Достигнахме смъртност от 20 на 100 000, което ни отрежда първо място на Балканите и четвърто място в ЕС/ЕИП", поясни Кунчев.

Продължава заболеваемостта да е най-висока в Бургас – 897 на 100 хил., следват Силистра и София с 866 на 100 хил. население. В Търговище, Разград и Кърджали заболеваемостта е най-ниска. 

У нас се правят средно 1600 теста на 100 хил. население, което ни доближава до средното за ЕС.

С 23% нараства броят на заболелите за седмица, а за 14 дни е 73%. В момента има колебание в смъртността - нарастването за седмица е с 5%, но заради стръмното увеличение от предходната седмица за 14 дни е 53%. Така по интензитет на увеличение на смъртността България вече е на второ място в света след Унгария", съобщи  ръководителят на Националния оперативен щаб и директор на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски.

Здравният министър коментира заразяването при възрастните хора в дома в добричкото село Опанец. "Винаги съм казвал, че ваксинираните и преболедувалите могат да бъдат преносители. Тук говорим за нещо, което очаквахме да се случи – хора, които са ваксинирани, имат възможността да бъдат носители, но няма да се разболеят тежко, няма да постъпят в лечебно заведение и няма да загубят живота си заради болестта. Всеки, който е преболедувал или е ваксиниран, е хубаво да продължи да носи маска. Нямаме притеснения за тези хора. Притесняваме се за тези, които не са ваксинирани, като един от служителите, от когото тръгва цялата зараза. Той не е бил ваксиниран и при него клиничната картина е по-тежка”, обясни той.

Ангелов подчерта, че ситуацията в страната се следи непрестанно и при необходимост ще бъдат наложени необходими мерки. Според него ситуацията у нас е под контрол. В различните области обаче заболеваемостта е в различни мащаби, затова се взимали и локални мерки – както в Бургас.

"Добрич е идеалният пример като цифри и съотношение за това, което се случва в целия свят. Той показва, че целта на ваксините е не да не се срещате с вируса, а да не се стига до болнично лечение. Получих съобщение от Добрич - 4 от приетите общо 6, са изписани. Няма имунизиран, който да е в болница. Причината за тази ситуация е нежеланието на персонала да се имунизира срещу вируса”, обясни доц. Кунчев.

Той каза, че първа, втора и трета фаза на ваксинациите продължават и към момента. Причина за това е, че хора от първите фази, които преди са отказали имунизация, продължават да заявяват желание сега. Половината от дозите се насочват към личните лекари, за да могат и те да ваксинират по списъците.

Ще има повече избор за ваксини през април месец, увери здравният министър. 

На въпрос защо има служители на университети от втора фаза, които още не са ваксинирани, а се ваксинират приоритетно представители на фирми, при това с възможност за ваксини, Костадин Ангелов отговори, че не знае за такива случаи и ако има сигнали, ги очаква. На въпрос защо има представители на медии, които още не са ваксинирани, а ще трябва да отразяват изборния процес, министърът отговори, че се върви по списъците и забавянията се дължат на продължаващата ваксинация на хора от изборната администрация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във