Банкеръ Daily

Лъчезар Томов, Нов български университет

Трета вълна ще ни вкара в непредсказуем изборен сценарий

Липсва дисциплина, хората нямат и доверие в правителството, което се отразява и на ваксинациите, докато в Сърбия се редят на опашки, смята експертът.

Ще предизвикаме трета вълна, която може да ни вкара в непредсказуем сценарий за изборите. Това предупреди пред БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет.

"В момента сме с положително репродуктивно число – един човек заразява повече от един, а кривата на нарастването на случаите на заразените започва да се изправя по вертикала. Сегашните предпазни мерки няма да са достатъчни при новите щамове на коронавируса, които свободно се разпространяват във всички възрастови групи, изтъкна математикът.

„Не трябва да се оставя свобода на новите щамове да се разпространяват повече. Липсва дисциплина, хората нямат и доверие в правителството, което се отразява и на ваксинациите, докато в Сърбия се редят на опашки, допълни Лъчезар Томов.

Според него големите ученици трябва да с по-хубави маски и да учат на „постоянно отворени прозорци“, както и да се тества „активно и агресивно“.

По данни в Единния информационен портал общият брой на поставените дози ваксина срещу болестта КОВИД-19 в България е достигнал 50 124.   Общо 16 433 души са ваксинирани с втора доза. За последното денонощие са ваксинирани 4207 души.

Броят на излекуваните за 24-часов период надхвърля този на новите случаи на инфекция - съответно 1068 и 719. Направени са 9 876 теста за последното денонощие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във