Банкеръ Daily

Общество и политика

Трета доза на ваксина срещу COVID-19 ще се прилага и в България

България - готова да разреши третата бустерна доза срещу COVID-1 9 за определени групи от хора, съобщава NOVA телевизия, позовавайки се на заместник-здравния министър Димитър Петров. Очаква се заповедта на Здравното министерство да излезе в петък (24 септември).

Третата доза ще бъде от ваксината на Pfizer и BioNTech, като тя ще може да се прилага на хора, които са си поставили първите две дози от останалите препарати. Бустерната доза ще се прилага за определени групи хора. Това са пациентите, които са имунокомпрометирани, тези от социални заведения и старчески домове, възрастни хора над 65 години, както и пациенти, които са показали, че не са изградили достатъчно силен имунитет след първите две дози.

"Тази доза се прави 8 месеца след втората и се прави за подсилване на имунитета", обясни по-рано директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова

Общо поставените дози от началото на кампанията у нас са 2 483 134, от които 1 290 434 българи са с две дози.

На 22 септември бе съобщено, че Американската агенция по лекарствата е разрешила бустерната доза на ваксината Pfizer. Одобрението на американския регулатор също важи за хора над 65-годишна възраст, както и на граждани с висок риск от тежко заболяване. Ще се прилага и на хора, които са редовно изложени на опасност от заразяване. 

От 28 септември и Румъния започва прилагането на трета доза от ваксината срещу COVID-19. В северната ни съседка право на трета доза ще имат всички лица, които са получили втора доза от която и да е от ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna или AstraZeneca преди повече от шест месеца.

От три тече кампанията за поставяне на трета доза и във Великобритания. Тези действия са в рамките на програмата на британското правителство с цел да се подобри имунната система на работниците на първа линия и на най-уязвимите британци. Министърът на здравеопазването Саджид Джавид заяви, че бустер дозите са важен начин да се контролира коронавирусът преди настъпването на зимата. Трета доза ще бъде предлагана на девет приоритетни групи, които включват здравните и социалните работници, живеещите и работещите в старчески домове и по принцип всички над 50 години.

Още в началото на септември кампания за бустерна доза откри и Кипър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във