Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТРЕНИРОВКИ ПО ЕТИКА ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ В ИРАК

Американските войници в Ирак трябва да се подложат на спешни курсове по етика на бойното поле в следващия един месец. Това е първият практически резултат от разгарящия се все повече скандал около убийството на 24 цивилни иракчани от щатски морски пехотинци в град Хадита. Президентът Буш окачестви заповедта за тези курсове като припомняне за нашите войски в Ирак, че от тях се очаква да изпълняват много високи изисквания.
Инцидентите в Хадита са на път не само да засенчат скандала със затвора Абу Граиб, но и сериозно да обтегнат отношенията между американците и новото иракско правителство. В четвъртък (1 юни) Би Би Си излъчи кадри от втори инцидент през март в град Балад, в който според обвинението американските войници са екзекутирали 11 цивилни иракчани, включително и четири деца. Първоначалното обяснение на пехотинците бе, че са преследвали терорист, заподозрян във връзки с Ал Кайда. Според иракските власти обаче войниците са избили хладнкръвно цяло семейство в дома им, а после са го разрушили.
Правителството в Багдад обяви, че започва свое независимо разследване по случая. Изглежда, става дума за едно ужасяващо престъпление, заяви иракският премиер Нури Ал-Малики за случая Хадита. Той упрекна американските войници, че не изпитвали никаква загриженост за цивилните, карали военните си машини през тълпи от хора и убивали невинни хора при първото възникнало подозрение.
Съединените щати водят две паралелни разследвания на убийствата в Хадита. Криминалното следствие, поверено на офицери от флота, е още в начална фаза, но запознати твърдят, че най-вероятно то ще доведе до обвинения в предумишлено убийство към някои от участвалите пехотинци. Успоредно Пентагонът разследва и опитите инцидентът да бъде покрит. Вашингтон Поуст публикува предварително някои заключения на следователите. Според тях висши офицери от американското командване в Ирак са си затворили очите за очевидно фалшивите рапорти на пехотинците, в което се твърди, че цивилните били избити от заложена от терористи бомба. Същевременно недвусмислените доказателства сочат, че всъщност иракчаните са били строени в собствените си домове и хладнокръвно разстреляни от американците като отмъщение за смъртта на техен колега при бомбен атентат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във