Банкеръ Daily

Общество и политика

"Тренд": Пет партии влизат в следващото Народно събрание, ако изборите бяха днес

Пет партии влизат в следващото Народното събрание, ако изборите бяха днес. Политическа партия ГЕРБ има подкрепа от 23,8%, а БСП - 23,4%. Хората обаче са раздвоени за конституцията. Това сочи националното представително проучване на "Тренд".

Протестите предизвикаха спад в оценката за работата на парламента, правителството и в обществената подкрепа към основната управляваща партия, което беше един от изводите в анализа на предишното проучване, публикувано в средата на август.

Според представените данни подкрепата за протестите остава непроменена (62% ги подкрепят, а 30% - не). Налице е скептицизмът, че те ще доведат до оставка на правителството - 42% са убедени, че няма да стане така, а една трета - че така или иначе оставка ще има.

Изследването на "Тренд" регистрира практически паритет между ГЕРБ (23,8%) и БСП (23,4%) и лек ръст на "Има такъв народ" (15,9%). ДПС (10,4%) и "Демократична България" (9,9%), които остават на сходни нива.

Така към днешна дата, както вече стана ясно пет партии са сигурни участници в следващия парламент, като формацията около Мая Манолова и "Обединени патриоти" запазват шансове за представителство в него.

Оценката за работата на президентската институция се задържа на идентични нива с тези, които са регистрирани през август. 

През септември 47% от анкетираните искат предсрочни парламентарни избори, а 37% - не.

Мнозинството от интервюираните (55%) не подкрепят блокадите, а 35% - обратното, одобряват такива действия.

На въпрос има ли нужда, или не да се приема нова конституция на България, над една трета отговарят с "не знам / не мога да преценя". 29% смятат, че има нужда от нова конституция, а 37% - че не необходимо. Несъмнено най-сериозна подкрепа (83%) събира намаляването на броя на народните представители от 240 на 120. Другата промяна, която събира висока подкрепа, е намаляването на мандатите на "тримата големи" в съдебната система от 7 на 5 години, като 72% застават зад тази промяна, а 7% не я подкрепят.

Оказва се, че половината от запитаните нямат мнение за въвеждането на индивидуална конституционна жалба, но сред тези, които са запознати с процедурата, 43% я подкрепят, а само 6% са против.

Премахването на институцията Велико народно събрание пък е единствената промяна, за която по-голямата част са против (32%) срещу подкрепа за нея от 28%. Най-голям дял обаче не познават тази материя или не могат да преценят кое е по-доброто решение. Близо половината (46%) пък не вземат отношение и към създаването на съдебен и прокурорски съвет, които да имат законодателна инициатива.

Данните са от национално представително проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа" в периода 29 август - 5 септември, в което са интервюирани по метода "лице в лице" 1008 пълнолетни българи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във