Банкеръ Daily

Общество и политика

"Тренд": ГЕРБ увеличават преднината си пред БСП

Ефектът от изборите за Европейски парламент е увеличена разлика във вота между ГЕРБ и БСП в полза на ГЕРБ. ВМРО и "Демократична България" биха имали парламентарно представителство при евентуални избори днес. Мнозинството българи не смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори.

Това показва проучването на агенция "Тренд" през юни, което регистрира ефектите, които имат отминалите избори за Европейски парламент върху обществените нагласи към основните партии и институции. Данните се вписват напълно в традиционната динамика за следизборна ситуация, а именно – бонус за големите и малките победители. Изследването е проведено в периода 5-12 юни с 1108 участници на възраст над 18 години.

ГЕРБ увеличава преднината си пред своя основен опонент БСП, като през юни се регистрира разлика от почти 5% от всички анкетирани. В реална изборна ситуация при парламентарен вот, преизчислявайки броя на тези които са заявили, че няма да гласуват, това би означавало дистанция между двете основни политически сили от близо 8%. ДПС запазва традиционното си влияние със 7.1% от всички интервюирани. Новата ситуация в патриотичния лагер, която бе регистрирана на изборите за Европейски парламент се повтаря и след изборите. Високият резултат за ВМРО на евровота е дал тласък на партията и при евентуални парламентарни избори и от ВМРО биха имали самостоятелно представителство в Народното събрание. Същото важи и за "Демократична България". Данните сочат, че това ще са единствените пет формации, които ще прескочат изборната бариера от 4% при евентуални парламентарни избори.

"Обединени патриоти" като коалиция продължава да има известна инерция (1,3%) при спонтанните отговори. Сходен резултат отчитаме и при "Воля" (1,2%), и "Атака" (1,1%).

Не се отчита съществена динамика в оценката за работата на основните институции. При парламента и правителството има минимална положителна промяна, дължаща се отново на резултатите от изборите за Европейски парламент и победата на основната управляваща партия. През юни 20% от всички българи дават положителна оценка за дейността на парламента, докато 65% са на противоположно мнение. При правителството съотношението между положителна и отрицателна оценка е 30% на 54%. При президентът се задържа негативната тенденция, но и този месец с минимални стойности. Положителната оценка за работата на държавния глава през този месец е 48%, а отрицателната 33%.

Мнозинството от българите (52%) не смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 29%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във