Банкеръ Daily

Общество и политика

"Тренд": 60% подкрепят протестите, 5 партии в следващия парламент

Пет сигурни партии в следващото Народно събрание и две с реални шансове за представителство. Подкрепата към ГЕРБ намалява, но остава първа политическа сила с минимална преднина пред БСП, според проучване на "Тренд", направено между 3 и 10 август сред 1010 души.

Партията на Слави Трифонов -  "Има такъв народ" се очертава като трета политическа сила след ГЕРБ и БСП, като тя набира близо 14.9 на сто от гласуващите подкрепа, показва проучването. Така на въпрос за кого биха гласували на следващите парламентарни избори, 24,2% от респондентите са посочили ГЕРБ, 22,9% - БСП, 14,9% - партията "Има такъв народ" на Трифонов, 10,1% - "Демократична България", а 9,8% - ДПС.

Другите две формации, които се подкрепят от анкетираните са - "Изправи се.БГ" на Мая Манолова с 4,4 на сто и Обединени патриоти с 4,1%.

Изследването през август отчита спад в положителните оценки за работата както на парламента, така и на правителството. 23 на сто заявяват подкрепа към работата на кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в положителната си оценка. Президентът също регистрира спад в сравнение с юли, но разликата е по-скоро минимална.

"Тренд" отчитат сериозна динамика при индикатора за необходимостта от предсрочен вот, като през август 46 на сто от всички запитани смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37 процента са на обратното мнение.

Протестите се подкрепят от 60 на сто от гражданите, а 31% са против тях. 

Електоратът на ГЕРБ почти единодушно изразява неподкрепа към протестите, а огледално изглеждат симпатизантите на БСП, "Има такъв народ" и Демократична България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във