Банкеръ Daily

Общество и политика

Транспортират до София две от пострадалите в катастрофата деца

Служебният здравен министър Асен Меджидиев

Две от децата, пострадали при катастрофата със сръбски автобус на автомагистрала "Тракия", ще бъдат транспортирани тази сутрин в Детската неврохирургия на "Пирогов". В момента те са настанени в болницата в Стара Загора. Това съобщи служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

"В момента в болница са настанени 14 души - двама възрастни и 12 деца. Децата са стабилни, с изключение на две от тях. Едното, което беше в по-тежко състояние вчера и за което имахме големи притеснения, е стабилизирано хемодинамично, контактно, адекватно и е в съзнание. Ще се наложат оперативни интервенции. Другото дете, което е в травматичен шок и с травма на горен крайник, от сутринта е в малко по-тежко състояние. То е с фебрилитет. И двете ще бъдат транспортирани в "Пирогов" със специален екип към 09.00 ч. Имаме уговорка с неврохирурзите там. Възрастните хора към момента са в добро състояние. Единият, който е с ампутиран крайник, е стабилен", поясни министърът на здравеопазването.

Създава се организация линейки да откарат до границата децата и и възрастните, които са в добро състояние, откъдето ще бъдат поети от сръбските власти. Психолог вече разговаря с тези, които са настанени в хотел в Стара Загора. Клиничен психолог на болницата обръща внимание на настанените в лечебното заведение. 

Сръбският здравен министър Златибор Лончар благодари на българските власти и медиците ни за бързата реакция.

В неделя вечерта сръбски автобус катастрофира на магистрала "Тракия", в района на Стара Загора. Той е пътувал от „Слънчев бряг” към Белград. Сингълът за инцидента е подаден около 20:30 ч.  Най-вероятната причина за инцидента е разсейване от страна на шофьора и мокър път. Един от пътниците - възрастен мъж, не се почувствал добре - започнал да се задушава и да кашля. Поискал да седне най-отпред, но не могъл да си отвори седалката. Водачът се обърнал да му обяснява как да я свали и така загубил контрол над управлението на автобуса. Затова допълнително допринесло и обстоятелството, че пътят бил мокър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във