Банкеръ Daily

Общество и политика

Трансплантирани пациенти от цялата страна излизат на протест пред здравното министерство

Трансплантирани пациенти от цялата страна се събират на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването днес. Причината е трансформирането на клиники в отделения за лечение на коронавирусна инфекция.

Недоволството на трансплантираните пациенти е породено от реорганизацията на здравната система. Те са категорични, че това им отнема възможността за проследяване.

„Основният проблем е, че българското здравеопазване абдикира много ясно от това да лекува хроничните пациенти в България. Хвърля абсолютно всички усилия само срещу Covid, като естествено, за съжаление, хроничните пациенти стават заложник на пандемията. И за съжаление, първите, които са такива заложници, това са трансплантираните пациенти, онкологичните, ревматичните. Развиваме се в посока отрицателна на това да лекуваме български граждани по европейски“, заяви Иван Димитров от Българския пациентски форум, който подкрепя протестиращите. 

До казуса се стигна, след като беше решено клиниката по нефрология в Александровска болница и тази по пулмология във ВМА да бъдат преобразувани в Covid отделения. Това доведе и до оставката на екипа на клиниката в Александровска болница.

Пред БНР проф. Борис Богов, началник на Александровска болница, обяви, че не е приел оставката на началника на клиниката по нефрология и трансплантации проф. Емил Паскалев и на неговия екип. Той поясни, че това напускане може да стане с предизвестие, като за началник на клиника трябва тримесечно предизвестие, а за останалите – едномесечно.

„Създадена е организация за трансплантираните пациенти за контролните им прегледи. Нито един пациент няма да бъде върнат“, посочи Богов. Той определи реакцията на проф. Паскалев като абдикация от пациентите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във