Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ ОСТАВА В БЪЛГАРИЯ

Продължават едногодишните опити на гръцката кредитна институция - банка Тракия-Македония, да получи пълен лиценз от БНБ за работа в България. От представителството на банката в София уточниха, че още през юни миналата година в управление Банков надзор на Централната банка са подадени всички необходими документи, но и досега отговорът на централните банкери го няма. Според Теодорос Цавдаридис, шеф на софийския офис на Тракия-Македония, служителите от Банков надзор са му подсказали в неофициален разговор, че гръцката банка е добре дошла в България, но само ако закупи някоя от фалиралите български кредитни институции. Г-н Цавдаридис обаче смята, че българската позиция не отчита желанието на контрагента да започне работата си у нас на чисто, без да решава наследени - и понякога твърде трудни проблеми.


Негласният отказ да се лицензира банка Тракия и Македония, според него, се мотивира и с големия брой гръцки банки, работещи в България. С пълен лиценз е Националната банка на Гърция, а ХИОСБАНК и Йонийската банка имат свои клонове. Затова единственият начин Тракия-Македония да влезе у нас минава през широко отворената врата за директна инвестиция в една от проблемните български банки. За Теодорос Цавдаридис тази философия е неразбираема: Ако капиталовата система в България е свободна - твърди той - всяка банка следва да навлиза в страната без ограничения, но явно политиката на БНБ не е такава. Ако има проблем обаче, той е по-скоро на българските кредитни институции, които също искаха да навлязат в Гърция, но срещнаха студен и учтив отказ.


Банка Тракия-Македония съществува от 18 години и е единствената кредитна институция в Гърция с щаб-квартира в Солун, а не в столицата Атина. Акционерите й са над 15 000 и държат 63% от капитала й. Доскоро останалите 37% бяха държавна собственост, но преди месец гръцкото правителство е продало участието си на Банката на Пирея, която е представила най-добрата оферта.


Банката на Пирея пък е собственост на шестте най-големи инвеститори на съвременна Гърция.


Преди десетина дни банка Тракия-Македония е провела общо събрание на своите акционери, на което новите собственици са сменили цялата управа на кредитната институции, назначена от държавата. Управител на банката вече е Михалис Салас, професионален банкер, оглавявал през кариерата си три финансови институции, последната от които е Банката на Пирея. За генерален директор е назначен англичанинът Дейвид Уочън, който преди две години е заемал същия пост в ХИОСБАНК.


Теодорос Цавдаридис е убеден, че новото ръководство на Тракия-Македония ще промени досегашния стил на мениджмънт. Когато акционерите са частни лица, банките работят по-добре и решенията се вземат по-бързо. От Банката на Пирея вече обявиха, че имат интерес от операциите в България и аз мисля, че скоро нещата ще потръгнат и тук. Не знам дали банката ще закупи българска кредитна институция, или БНБ ще издаде пълен банков лиценз, но промени ще има, заключава Цавдаридис.


През 1996 г. балансовото число на банка Тракия-Македония е било 421.175 млрд. драхми, докато през 1995 г. - с близо 100 млрд. драхми по-малко. Собственият капитал през 1997 г. е бил 5.507 млрд. драхми, а през 1995 г. - 3.059 млрд. драхми. След окончателната приватизация на банката той е увеличен на 24 млрд. драхми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във