Банкеръ Daily

Общество и политика

Трайчо Трайков: Всички мои активи са от времето, когато не съм бил министър

Всички мои активи са от времето, когато не съм бил министър. Наказателните обвинения срещу мен са абсолютно неиздържани. Това каза в бившият енергиен министър Трайчо Трайков в първия кабинет на Бойко Борисов по повод запора, който КОМПИ наложи на имуществото му.

Той разясни, че обвинението към него е, че не е предотвратил продажбата, която извършва Агенцията за приватизация, като министър, каквито правомощия не е имал. Според Трайков той би трябвало да е укорим от закона, ако се опита да се бърка в работата на Агенцията за приватизация

"Както наказателното производство, въз основа на което е започнало всичко това с КОМПИ, беше прекратено от съда, защото не е ясно в какво ме обвиняват и какво е трябвало да направя, за да не ме обвинят, така и аз не мога да разбера, нито имам база за това коя част от моите доходи те намират за незаконни", посочи ексминистърът.

По думите му проблемите биха могли да са от логистично естество.

"Те започват с 2007 г. във време, когато не само, че не съм бил в политиката, а и не съм си и мислил, че ще ми се случи такава лудост да вляза в политиката, нито, че ще има такъв случай. Т.е. те започват отпреди 11 – 12 години, очевидно им се струва в началото, че има някакво обяснение, и след това това се завърта като една снежна топка и те казват всичко това е незаконно".

Следващите стъпки на КОМПИ е да заведат исково дело в съда и там ще трябва да се решава всичко.

"Тъй като и моята биография е публична и в нея е ясно, че допреди няколко години съм работил основно и съм живял в чужбина. Това е свързано със справки от чуждестранни банки, работодатели, неща, които не стават за ден -два. Изпитвам съмнение, че в тази комисия имат желание да чуят моите аргументи. Призовката за повдигане на обвинението дойде на Бъдни вечер, датата на запора е от рождения ден на сина ми и медийните изяви на г-н Георгиев са непосредствено преди рождения ден на дъщеря ми. Вчера с жена ми проверихме кой е следващия празник, за да знаем кога да очакваме нещо неприятно", допълни Трайков.

"За произхода на тези средства, те не са само пари, нямам абсолютно никакво притеснение и те затова са тук, защото, когато реших да се върна окончателно в България, всички средства, които притежавах, ги инвестирах в България. Тогава съм купувал доста акции на българската фондова борса, защото смятах, че, когато човек свързва живота си с една страна е добре то да е по –различни начини. Затова тези средства досега бяха в сметките ми. Аз нямам сметки в чужбина, нямам офшорки, всичко, което имам е чисто и ясно, и стои в сметки в България. (…) Изводът е, че, ако човек смята да се занимава с обществена дейност, която може да не се изтълкува еднозначно от всички с власт в държавата, то по-добре да не си държи парите в български банки", коментира още Трайчо Трайков пред bTV.

Още през 2012 г. - човекът, който тогава ме наклевети, за да започне комисия да се занимава с мен и до днешен се прави на политик и каля хората, каза бившият министър и уточни, че говори за Николай Бареков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във