Банкеръ Daily

Общество и политика

Трайчо Трайков ще участва в екипа на Реформаторите за преговори с ГЕРБ

Реформаторите излъчиха екипа, който ще преговаря с ГЕРБ утре за сформиране на правителство. Това съобщи пред БНР Димитър Танев, който е член на Изпълнителния съвет на "Движение България на гражданите" и депутат, избран от Стара Загора. В екипа за преговори влизат бившият министър на икономиката в кабинета на ГЕРБ Трайчо Трайков, който ще представлява Гражданския съвет. В него ще влязат още петима души от партиите в блока.

Самият Танев ще представлява ДБГ, от ДСБ ще участва зам.-председателят на партията Петър Москов, а от СДС – заместник-председателят на формацията Румен Христов. Корман Исмаилов ще представлява Народна партия "Свобода и достойнство", а от БЗНС все още не са излъчили участник. Представители нямат и новите членове на блока - Християндемократическата партия и "Българска нова демокрация".

Предстои днес преговорният екип да изработи обща позиция за консултациите с ГЕРБ. Реформаторите ще дадат подкрепата си за съставяне на кабинет само срещу реформи в администрацията и съдебната система, в здравеопазването и пенсионната система, в образованието, както и с борбата с престъпността и корупцията. Ще бъде предложена и още една тема - нови заеми да бъдат теглени, само ако има яснота за какво ще бъдат изхарчени, обясни Димитър Танев.

Вчера стана ясно, че ръководството на "Движение България на гражданите" възнамерява да организира референдум сред партийните си членове за участието на Реформаторския блок в коалиционно правителство. Резултатите от допитването ще бъдат обсъдени в събота на заседание на широкото ръководство на ДБГ и ще бъде взето съответното решение. Въпросите на референдума са два - "Съгласни ли сте Реформаторският блок да участва в коалиционно правителство в рамките на новия парламент" и "Кои от партиите и коалициите приемате за партньори", като възможностите за отговор са за 4 партии – ГЕРБ, АБВ, "България без цензура" и Патриотичният фронт.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във