Банкеръ Daily

Общество и политика

Трайчо Трайков: Националната сигурност не са щикове, слушалки и телени огради

Кандидатпрезидентската двойка на Реформаторския блок  Трайчо Трайков - Съби Събев, обяви за свой приоритет опазването на националната сигурност. 

"Смятам националната сигурност на България за свой основен ангажимент. Президентът на страната има тази ключова роля. У нас погрешно тази задача се разбира като функция единствено по линията МВР – Армия – Служби за сигурност. Тази популярна версия не е адекватна дори в момента, в който решим да обърнем понятието във вида – „Сигурност на нацията“. Това е състояние на държавата и обществото, когато са защитени основните права и свободи на гражданите. Нима нашите са защитени при липсата на реформа в съдебната система? Да, териториалната цялост и независимост са важни, но и демократичното функциониране на държавата и нейните органи – също. Гражданските институции, благосъстоянието, здравеопазването, стопанското развитие… са все елементи от сигурността на нацията", коментира Трайков по време на среща с журналисти, където със Съби Събев обявиха основните моменти в работата си, ако бъдат избрани.

Според Трайков ангажиментът към сигурността на страната не са просто щикове, слушалки и телени огради.

"Каква национална сигурност, ако нацията е болна? Какво като купуваме скъпа апаратура, но намаляваме парите за лекуване? Кой и как ще ползва тази апаратура? Знаете на кое място сме по редица критични заболявания. Каква национална сигурност при такъв размер на бедността? Нима това не създава риск от престъпност или не увеличава емиграцията и обезлюдяването на страната? При този размер на корупцията  не можем да се учудваме на хилядите бежанци, прекарани от каналджии, нали? Твърди се, че милиарди са заловени от контрабанда, но къде са контрабандистите? Някой чувал ли е за тях?", попита Трайков. 

Според него  този размер на корупцията страната ни бе ударена с милиарди – и през една банка (КТБ), и през кражбата „Белене“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във