Банкеръ Daily

Общество и политика

Трайчо Трайков e кандидатът за президент на Реформаторите

Реформаторският блок се приближава до решението за номинация за държавен глава. Днес председателският съвет е взел решение да предложи утвърждаване на кандидатурата на бившия министър в първия кабинет на ГЕРБ Трайчо Трайков на Изпълнителния съвет. Това обяви шефът на изборния щаб на РБ Найден Зеленогорски след тайна лидерска среща. "За вицепрезидент смятаме, че на този етап най-добрият вариант е генерал Съби Събев”, посочи Зеленогорски.

По този начин отпада кандидатът, предложен от Кунева - проф. Минеков, както и Гроздан Караджов. Съобщавайки имената на двойката, Зеленогорски направи и уточнението, че решението трябва да бъде утвърдено и от Изпълнителния съвет на Реформаторския блок.

Председателският съвет е взел решението с консенсус на всички формации от РБ, стана ясно от думите на Зеленогорски.

Зеленогорски каза още, че на срещата при премиера Бойко Борисов са говорили за приоритетите както за новия политически сезон, така и до края на мандата и за това, че ще продължат активно реформите и ще направят всичко възможно мандатът да бъде пълен.

В рамките на ЕНП сътрудничеството да бъде дълготрайно, се надява Зеленогорски.

Що се отнася до президентските избори няма нищо по-естествено от това ЕНП да имаме взаимна подкрепа на втория тур, поясни той. Той допълни, че това означава подкрепа за този кандидат, който отива на балотаж.

То обаче бе категоричен, че няма вариант да бъде издигнат президент от ГЕРБ в двойка с вицепрезидент от РБ.

Зеленогорски изтъкна, че ще направят всичко възможно кампанията да има позитивно звучене. Според него в рамките на ЕНП би трябвало да има една нормално конкуренция. „В края на краищата нашият голям опонент е БСП и левицата и опитът им да променят евроатлантическата ориентация на България”, посочи Зеленогорски и бе категоричен, че това няма как да го допуснат.

Кандидатът на РБ ще стане ясен окончателно и официално след следващия Изпълнителен съвет, за който обаче не е определено кога ще се проведе. Зеленогорски подчерта пред медиите, че ако двойката, която обяви, бъде утвърдена от Изпълнителния съвет, всичко от РБ ще работят активно за успеха на президентските избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във