Банкеръ Daily

Общество и политика

Традиционно 9 септември скара депутатите: ДБ напусна залата

И тази година по традиция 9 септември стана повод за спорове и размяна на реплики между част от депутатите. Както почти винаги всичко започна с декларация от парламентарната трибуна.

"За да има помирение, трябва да има покаяние", заяви депутатът от "Демократична България" и зам.-председател на парламента Атанас Атанасов в декларация от името на групата на ДБ. "Да припомня на народните представители и цялата българска общественост, че днес е 9 септември. На тази дата през 1944 г. е извършен класически държавен преврат с участието на чужда войска. Българската държава е окупирана от Червената армия и под въздействието, организирано и логистично обезпечено от тази чужда армия, в България е извършен преврат, който впоследствие дава възможност да бъде установен комунистически режим, който 45 години разделя българската нация. Без да звучи патетично, но трябва да бъдат припомнени определени обстоятелства, защото е важно да има памет за това, което се е случило", каза той.

Последва декларация на социалистите. "9 септември е празник за много хора, както и за родителите на депутатите от "Демократична България", заяви Александър Симов от "БСП за България". "От всеки друг съм очаквал декларация за 9 септември, но не и от "Демократична България". Половината оттук са деца на старата номенклатура", добави той. Симов посочи, че парламентарната трибуна помни страшно много политически есета по темата за 9 септември: "Помни страшно много политически упражнения. Тази трибуна помни всякакви оратори, които са изкарвали политическите си комплекси по най-неочаквани и поетични начини. Изненада няма. 9 септември не трябва и не може да бъде използвана като политическа дъвка на някои сили, защото не могат да предложат план за България днес и постоянно да се опитват с мръсните си пръсти да бъркат в историята", изтъкна той.

По време на декларацията на Симов депутатите от "Демократична България" напуснаха залата. "Напускайте залата, доказвате само колко съм прав", обърна се той към тях. По думите му от "Демократична България" са готови да кажат всичко, но когато дойде моментът да чуят чуждото мнение, напускат залата. "Ето това постоянно разделение в България ражда нашата невъзможност да родим съвместен проект за бъдещето", смята социалистът. Той е на мнение, че онова, което е станало в миналото, може да бъде критикувано много, но е започнал "строежът на една друга България". "Започна строеж на нещо различно и никой няма право да казва на хората, които са се борили и са дали живота си, че са престъпници. Дадените жертви от левицата срещат ето това - напускането на залата и след това се питаме защо в България нищо не върви. Защото нашата история я използват ето такива - децата на старата номенклатура, за да могат да пишат политически биографии", счита депутатът от БСП. Според него на историята трябва да може да се гледа спокойно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във