Банкеръ Daily

Първан Симеонов:

Този път съставяне на правителство изглежда още по-трудно

"Ако данните се запазят, БСП седи в удобната кръстопътна позиция, ще имаме една част ДПС и ГЕРБ, от другата страна са "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България". БСП може да бъде определена и като партия на статуквото, и като партия на промяната. От БСП може да зависи много. Ако вторият мандат отиде при БСП, ще бъде по-трудно, отколкото, ако отиде при ПП. Първият мандат може би ще отиде при ГЕРБ, а те смятат, че могат да съставят правителство". 

Това каза социологът от "Галъп" Първан Симеонов. Според него и тотално нови хора, и гласове от други партии ще отидат при "Продължаваме промяната".  

"Те преструктурират протестното пространство... По-мъдрите от протестните партии трябва да проумеят това не като загуба, а като възможност... ПП са като флуид, могат да се разпускат и свиват в големи амплитуди. Важно е как ще завършат кампанията си. Ако активността е висока, това ще е в полза на ПП", обясни той пред БНР. 

"Този път съставяне на правителство ми изглежда още по-трудно. Има нещо, което е оптимистично, че самият народ едва ли ще прости, ако няма правителство", допълни Симеонов. 

Социологът сравни ситуацията днес с тази от 4-ти април - заради COVID вълната и новата формация, "която вдигна млада вълна". 

"Всичко е възможно, ситуацията е трудно предвидима, много хора решават накрая", отбеляза Първан Симеонов. 

По думите му президентът Румен Радев е малко под ръба от победа на първи тур. "Тук зависи какво ще мобилизира през последните дни. Парадоксално кандидатът на десницата Лозан Панов работи за Анастас Герджиков", допълни той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във