Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТОЗИ ПЪТ ЩЕ СТАНЕ, ОТНЕМАЙ-КЪДЕ

Гордостта на Клара, Гордостта на Райчевски... Отнемай-къде този път медийният закон, изглежда, ще стане. Скандалният текст сам по себе разсмива с желязната си логика - където има електромер, там се гледа телевизия, там се слуша радио. В районите, където няма качествен ТV сигнал или радиопокритие - също ще плащат по презумпцията, че някой ден ще има. Падащите се на битов електромер 321 лв. месечно (3852 лв. годишно) медийно право са наистина дребни пари. Но че в не едно оскъдно домакинство из страната все още гледат още по един черно-бял приемник от типа Опера, а в други имат няколко видеостени - за депутатите не е от особено значение. Защото българинът като десятък ще плаща възможността за гледане на телевизия, а не за наличен контакт с телевизора.


Разбира се, плащането си е съвсем в реда на нещата - за кого заради развлеченията, за кого - заради информацията. На пазара и двете вървят с пари, а при положение че можеш да се забавляваш и да се информираш, изтегнат неглиже върху фотьойла, О.6-те процента от минималната работна заплата месечно не изглеждат толкова много. Така наричаните бизнесабонати също няма да осиромашеят от своята вноска за бюджетната независимост на националните електронни медии. Остават само финансовите експерти да ни убедят, че общите около 19 млрд. лв. от битови и фирмени такси ще откупят независимостта или поне ще стопят до поносими размери издръжката на БНР и БНТ от годишния бюджет.


Но няма отговор на загадката обаче защо ще свързваме радиото и телевизията с електромерите. Какво им е на водомерите например? Или може би причината да ги отхвърлят е, че за повече от 50 години те не бяха внедрени във всяко домакинство и връзването за тях би докарало в националния медиен фонд не двадесетина, а едва половината милиарди. Така сега ще се питаме каква програма се върти на твоя електромер, а не каква тече на твоя водомер.


Съмнителното в цялото начинание е наличието на категории, освободени от плащането към електронните медии. Щом има изключение - работата сто процента ще бъде компрометирана от хитреци. Ако не вярвате - проверете списъците за социалните помощи в екюта.


Независимо от всичко медийният закон има шансове да се роди, макар с грамадно преносване. Човек се ражда за девет месеца, медиен закон у нас - за девет години. Предишните парламенти усърдно работеха за неговия аборт. Защото само така куп политици с лидерско самосъзнание можеха да се обаждат на роднините си - чрез националния ефир, когато биваха заети да го сторят по друг начин.


Сега обаче няма накъде. И даже капризната къща на Сан Стефано преглъща примирено 7-кратното рязване на додеялите ни реклами, които с несръчното си разположение постигаха ефекта на антирекламата. Но дали на парламента ще му стигне мъжество да отиде още по-далеч, да направи и нов НСРТ? Обвързването на телевизионната такса с наличието на електромер е точно толкова достоверно, колкото гласът на член на медийния съвет, който по медийния ефир ни мами в страната на Марлборо и ни кандърдисва за покупка на Индезит. Пък и не е за вярване, че някой е способен криво да седи, право да съди, ако телевизията ще филмира трилогията му за драмата на новите елити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във