Банкеръ Daily

Общество и политика

Този път май избиха преден зъб на цигарената мафия

Незнайно защо, но от две седмици и кусур пресцентровете на МВР и на прокуратурата мълчат за един много сериозен успех на пловдивската полиция: разбиването на канал за внос на машини за нелегално производство на цигари. 

 

Полицейската операция е проведена в края на март, но информацията за нея изтече откъм Града на седемте тепета едва на 15 април. Сиреч - някой в министерството е чакал да види какво ще се случи с изборите, защото - да си мълчи човек за подобна акция, си е най-малкото странно.

Както и да е - други ветрове вече духат из етажите на властта, дано свежия въздух "посети" и канцелариите на емблематичната софийска улица "Шести септември". Още по-странното е, че държавното обвинение също се снишава като гърмян заек, но там нещата са ясни - щом Главния не е казал "Разрешавам!", никой няма право дори да кихне на публично място. Надеждите са априлският вятър да споходи и белокаменната обител на Темида до края на годината. 

И така, както много често започват прокурорските "бумаги" за повдигане на обвинения или задържане под стража,

на неустановено място и на неустановена дата,

при специализирана полицейска акция в Пловдив е арестуван 49-годишен бизнесмен. Той е украинец, от шест-седем години живее под тепетата и е женен за българка.

До преди три години бизнесът му тъне в мъгла, в смисъл такъв - нито той, нито съпругата му имат собствени фирми или участват някъде в съдружие, не съществуват в регистрите и като самоосигуряващи се на свободна практика, не се подвизават и в неправителствения сектор като учредители на сдружение или фондация.

За сметка на това обаче семейството си има къща (меко казано, защото според очевидци

"нещото" е 800 квадрата

и си е откровено бижу) в пловдивското село Белащица, което е село само на хартия. Инак се води вилна зона и в него нещата изглеждат ето така - и отблизо и отдалеч!

Преди три години нещата рязко се променят, защото щастливото семейство "подпечатва" брака си и в Търговския регистър. И понеже оттук нататък тази част от информацията е публична, пишем си нещата такива, каквито са.

Семейната фирма се казва "Таби ДВ" ООД. Вписана е в Търговския регистър на 29 август 2018 година. Седалището и адреса на управление са на ул. "Борис Шивачев" № 12, но

истинският бизнес се върти във фирмените халета

на  ул. "Кукленско шосе", Местност "Герена".

По принцип бизнесът на семейство Бурма е стандартен: импорт, експорт и реекспорт, търговия на едро и дребно в страната и чужбина с всякакъв вид стоки, незабранени от закона и т. н.

Като код на икономическа дейност са регистрирани две специфики:

- търговия на едро с други машини и оборудване със стопанско предназначение, некласифицирана другаде, и части за тях;

- търговия на едро с други машини и оборудване за производството, търговията, навигацията и транспорта и части за тях.

Във фирмения сайт обаче всичко е конкретизирано до последната запетайка: "Таби ДВ" е създадена през 2018 г. и базирана в гр. Пловдив на площ от 2000 кв. метра. Основната ни дейност е рециклиране, сервиз и производство на резервни части на машини за преработка на тютюн и производство на цигари".

В продължение на две години и половина фирмата и бизнесът са семейна собственост, защото съдружници в ООД-то са само Вячеслав Бурма и съпругата му Даниела Бурма.

На 17 март 2021 г. като съдружници в "Таби ДВ" са вписани сънародниците на Вячеслав - Олександр Ковальов и София Ефименко. Двамата притежават общо 5% от дяловете в дружеството, така че тяхното присъствие можем да го определим като... символичен жест към някой благодетел или

не толкова символично назначаване на контрольори,

защитаващи отблизо интересите на "работодателя".

Всъщност, това вече няма значение, защото седмица-седмица и половина по-късно Вячеслав Бурма е арестуван. Според неофициалната информация, защото официална няма и никой не дава, оперативната разработка е започнала по сигнал, че украинецът е част от т. нар. цигарената мафия. По-конкретно - "Таби ДВ" ООД е била параван на канал за внос на машини и резервни части, предназначени за незаконно производство на цигари и тютюневи изделия. Само за справка - при добра логистика, собствениците на една такава фабрика спокойно правят по 3-4 милиона евро на година. 

По време на акцията са открити и конфискувани около 40 машини, както и стотици резервни части и агрегати за тях. Назначени са една камара експертизи - технически, счетоводни и т.н., за да се види кога, къде и от кого са произведени тези машини; къде са били монтирани, преди да бъдат извадени от употреба; кога са внесени в България и с какви аргументи за пред митническите власти и т.н.

Бърза справка в търсачката "Гугъл" показва, че откакто украинецът Бурма е регистрирал фирмата си, в региона са разбити най-малко шест нелегални фабрики за производство на  цигари - в Калековец, Ръжево Конаре, Желязно, Цалапица, Труд и Граф Игнатиево.

Може и случайност да е, но в някои от нелегалните фабрики са работили доста сънародници на Бурма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във